Weken van de waarheid

  0
  335

  Leestijd: 2 minuten.

  Nu de Britse premier Boris Johnson het parlement vanaf volgende week tot 14 oktober op reces heeft gestuurd, hebben de parlementariërs die een ‘no deal Brexit’ willen tegen houden, alleen deze week om iets te ondernemen.

  Ongetwijfeld wordt door Labour een spoeddebat aangevraagd, wat de mogelijkheid zou openen een wetsvoorstel in te dienen dat een no deal- Brexit op 31 oktober aanstaande uitsluit. Maar als de ‘speaker’ van het Lagerhuis, John Bercow (die van de partij van Boris is) dat niet ziet zitten, blijft alleen het indienen van een motie van wantrouwen tegen de regering over.

  Een spoeddebat zal nog weinig oplossen, Boris zou dan het parlement er alsnog van moeten overtuigen dat een no deal- Brexit mogelijk is. Lijkt niet haalbaar, dus moet Boris weer uitstel in Brussel gaan vragen, wat hij absoluut niet wil. Hij zou zich er ook totaal belachelijk mee maken.

  Met een motie van wantrouwen van Labour lijkt meer kans van slagen te hebben, maar als die wordt verworpen, staat het Lagerhuis echt buiten spel en kan Boris gewoon op 31 oktober aanstaande uit de EU stappen. Ook een riskante zaak dus.

  Een aantal Conservatieven, op dit moment 22, hebben al ‘cold feet’ gekregen om Boris zijn gang te laten gaan. Anderzijds is voor velen Labour-leider Jeremy Corbyn aan de macht een nog erger schrikbeeld. De kaarten zijn niet echt geschud.

  En als Boris een motie van wantrouwen overleeft, weet Brussel ook op de top medio oktober dat het nu dodelijke ernst is. Beide partijen staan voor een afgrond waarvan niemand weet hoe diep die is, de EU kan op dit moment ook geen economische dip gebruiken als de harde Brexit een feit wordt. En daar hoopt Boris in de laatste weken van oktober nog zijn slag te kunnen slaan en iets uit het vuur te slepen.

  Als de motie van wantrouwen het haalt, is de regering Johnson na een paar maanden al vertrokken en zijn nieuwe verkiezingen het enige alternatief. Boris zelf kan trouwens ook nieuwe verkiezingen uitschrijven nog vóór er kan worden gestemd over een motie van wantrouwen of een wet om een ‘no deal- Brexit’ tegen te houden. Dat zou al kunnen op 14 oktober. En dan moet blijken of Boris zichzelf heeft overschat of niet.

  Maar als Jeremy Corbyn na die nieuwe verkiezingen een regering kan vormen, zal haar eerste daad zijn nieuw uitstel aan te vragen in Brussel en een nieuw referendum op te tuigen. Kortom, de Brexit is nu aangeland in het stadium van een spelletje roulette.