Wel pensioenkortingen in 2021?

  2
  417

  Leestijd: 2 minuten.

  Wouter Koolmees had zijn plannen eigenlijk volgende week pas bekend willen maken, maar ze lekten natuurlijk weer uit. De minister van Sociale Zaken wil de pensioenfondsen in 2020 een jaar respijt geven. Verreweg de meeste ervan hoeven niet te korten op hun oudedagsuitkeringen. Alleen een paar kleintjes, die er heel slecht voorstaan, zijn de klos. Maar daar zitten zo weinig kiezers dat het de coalitie niet echt pijn zal doen.

  Het is een uitkomst die te voorspellen viel. Het makkelijkste was het aanpassen van de strenge pensioenregels geweest, want die vormen de oorzaak van de dreigende kortingen. Enkele oppositiepartijen roepen al jaren om een versoepeling. Meestal met de toevoeging dat de pensioenfondsen gezamenlijk 1500 miljard euro in kas hebben en strengheid dus nergens voor nodig is.

  Maar het kabinet (en zijn voorganger) hielden stug vol dat de toekomstige pensioenen voor jongeren dan in gevaar zouden komen. Het zou al te onaangenaam zijn geweest dat standpunt nu opeens los te laten. Daarom maar uitstel. Dat komt er stiekem ook op neer dat je de pensioenregels even tussen haakjes zet, maar helemaal niets doen kon ook niet. De regeringspartijen en de bevriende oppositie eisten immers dat ‘onnodige pensioenkortingen’ van tafel zouden gaan. En bovendien: welke idioot verlaagt nu miljoenen pensioenen in het jaar voor Tweede Kamerverkiezingen?

  Voordeel van temporiseren is dat Koolmees in alle rust de hervorming van het pensioenstelsel door het parlement kan loodsen. Daarover sloot hij een paar maanden terug na zeer lang onderhandelen een akkoord met vakbeweging en werkgevers. Koolmees heeft GroenLinks en/of PvdA nodig om de hervorming door de senaat te krijgen. Dat zal nu wel lukken, want de twee partijen zullen op hoofdlijnen vermoedelijk tevreden zijn dat de pensioenkortingen volgend jaar niet doorgaan.

  Er is wel nog een probleempje. Na 2020 komt onherroepelijk 2021. Zouden de financiën van de pensioenfondsen dan voldoende hersteld zijn om kortingen achterwege te kunnen laten? Als de rente zo laag blijft is dat zeer de vraag. En er zijn geen aanwijzingen dat de rente flink gaat stijgen.

  Maar in maart 2021 zijn er Kamerverkiezingen. Iemand met een heel klein beetje politiek benul gaat de pensioenen dan uiteraard helemáál niet verlagen. Dat zou neerkomen op electorale zelfmoord.

  Dus over een jaar krijgen we naar verwachting hetzelfde toneeltje als nu. Pensioenfondsen die het water aan de lippen staat. De Kamer die opgewonden moties indient om kortingen te verijdelen. Een minister die maandenlang mompelt dat je een broedende kip niet moet storen. En dan uiteindelijk: weer uitstel. Toch, Koolmees?

  2 REACTIES

  1. Tot eind september zijn de winsten van de pensioenfondsen tussen de 21% en 15% geweest, en hebben een gigantisch bedrag kunnen bijschrijven van 300 miljard waardoor de geldberg is gestegen tot 1800 miljard. wat zou de reden moeten zijn zijn om te korten en niet te indexeren? Ik hou het er op dat er een pensioenroof door de overheid en de bonden in het geding is, elke keer hetzelfde gezeur over de lage rente stand, en dat niet korten en wel indexeren ten nadele van de jeugd is, verhalen die uit lucht bestaan maar fijn zijn om de tweedeling in de maatschappij te verdiepen.

  2. Op het moment is het ondanks de risico’s beter pensioengelden te gaan beleggen op de aandelenbeurs en eventueel in obligaties van de overheid. Geld op de bank zetten heeft geen zin meer, er bestaat zelfs een vrij grote kans dat er door de bank gevraagd wordt naar negatieve rente. Geld sparen gaat dus geld kosten, hoe minder je spaart hoe meer je overhoud. Het wordt tijd dat je geld gaat uitgeven en investeren en dat de rente voor de leningen gaat verdwijnen, zgn. renteloze leningen, zodat men rustig kan lenen om de economie draaiende te houden en bedrijven op te richten. De pensioenfondsen moeten hun geld gewoon uitgeven, dat is uiteindelijk goedkoper. Dus het pensioen mee laten groeien met de inflatie en met de groei van pensioengerechtigden.

  Comments are closed.