Welkom, constructieve oppositie

  1
  355

  Leestijd: 1 minuten.

  Het kan verkeren. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten verloor de coalitie de meerderheid in de Eerste Kamer. Steun van links zou onmisbaar zijn. PvdA en GroenLinks zagen voor zichzelf een rol weggelegd als “constructieve” oppositie. Het kabinet Rutte3 zou met minstens een van hen zaken moeten gaan doen, zoals het kabinet Rutte2 de rit kon afmaken dankzij de steun van drie “constructieve” oppositiepartijen van toen, D66, ChristenUnie en SGP.

  Voor PvdA en GroenLinks kwam er al snel na de verkiezingen een streep door de rekening. Uitgerekend bij de grote winnaar van die verkiezingen, het FvD van Thierry Baudet, kwam het tot een splitsing. Onder leiding van Henk Otten begonnen drie FvD’ers een eigen fractie in de Eerste Kamer. Een fractie die niet gediend was van de extreme retoriek van Baudet, maar zich wilde opstellen als een nette zakelijke partij, rechts van de VVD.

  De streep door de rekening van met name Lodewijk Asscher van de PvdA blijkt een welkome verrassing voor premier Mark Rutte. De rechtse oppositie is verdeeld. En zie: Henk Otten wil maar wat graag tot “constructieve” oppositie gerekend worden. Hij gaf dinsdag zijn geloofsbrieven af. De drie leden van GO, ofwel de Groep Otten, stemden voor de spoedwet aanpak stikstof. In tegenstelling tot het FvD, dat niet gelooft dat stikstof schadelijk is voor de natuur, stemde GO voor de spoedwet. Niet omdat Henk Otten de natuur een handje wil helpen, maar omdat hij wil dat bouwers en boeren ondanks de stikstofcrisis gewoon aan het werk kunnen. Een nieuwe constructieve oppositie tekent zich nu af, bestaande uit GO, SGP, 50PLUS en de eenmansfractie OSF.

  Mark Rutte, die zijn VVD omschrijft als een rechtse partij, blijkt helemaal niet aangewezen op PvdA of GroenLinks. De VVD hoeft niet linksaf te slaan, maar kan de vluchtroute naar rechts kiezen. En dat komt goed van pas nu er nog wetgeving door de Tweede en de Eerste Kamer moet rond klimaat en milieu en het sociaal-economisch beleid.

  Voor vicepremier Carola Schouten, die als minister van landbouw gaat over de aanpak van de stikstofcrisis, was het dinsdag geen probleem om de spoedwet door de Eerste Kamer te krijgen. Diezelfde Eerste Kamer had eerst nog moeilijk gedaan om de spoedwet snel in behandeling te nemen. Carola Schouten prees de “bereidheid’ van de Eerste Kamer om hierover door te blijven praten met het kabinet. Welkom, constructieve oppositie.

   

   

  1 REACTIE

  1. Hier zien we het bewijs dat de angst dat door de versnippering van het partij-landschap regeren straks onmogelijk wordt, door deze praktijkgebeurtenis in de Eerste Kamer gelogenstraft wordt.
   Ik hoop dat alle auteurs en lezers op Frontbencher nu ook inzien dat een minderheidskabinet in Nederland feitelijk gewoon kan functioneren.
   Dat geeft wat mij betreft vertrouwen in de volgende verkiezingen.

   Zo zou m.i. een zakenkabinet zonder politieke partij-bonzen maar met specialisten – zeg maar net als in een bedrijf directeuren – die de wil van wisselende meerderheden in de Tweede Kamer uitvoert – zeg maar de wensen van de aandeelhouders omzet in politiek beleid – net zo goed kunnen functioneren.
   Ik zie geen obstakels.
   Behalve dat politieke partijen die macht niet uit handen willen geven.

   Overigens: stel nu eens voor dat Wilders of Baudet als grootste partij uit de bus kwam. Dan mag een van hen al eerste een minderheidskabinet maken. 🤗
   Gaat dan ‘democratisch’ links ineens alle medewerking aan de democratie staken?

  Comments are closed.