Werkdruk

  5
  338

  Leestijd: 1 minuten.

  De werkdruk in de Tweede Kamer blijft maar toenemen, klaagden Kamerleden op de laatste dag voor het reces. Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib is de ‘agenda ontploft’. Er is een lijst van meer dan tweehonderd debatten waarvoor tot dusver geen gaatje te vinden viel.

  De oplossing: er moet meer ondersteuning komen. Op ministeries krioelt het van de ambtenaren die debatten voorbereiden. Kamerleden moeten alles doen met één medewerker. Dat kan echt niet meer. Waar blijft het geld voor extra personeel?

  Maar er is ook nog een andere mogelijkheid. Minder spoeddebatten aanvragen over onderwerpen die allang niet meer actueel zijn als ze eindelijk plaatsvinden. En minder flauwekulmoties en -amendementen indienen. Dus niet tientallen per debat, zoals nu heel gewoon is, maar bijvoorbeeld twee of drie. Je concentreren op de hoofdlijnen en dus niet op technische detailkwesties, in de vergeefse verwachting dat je daarmee scoort in de media.

  Maar dat de Kamer dat advies ter harte neemt is natuurlijk ijdele hoop. In het komende politieke seizoen zullen er nóg meer debatten worden aangevraagd en nóg meer moties ingediend, al dan niet van wantrouwen. Waarna de Kamerleden over een jaar zullen jammeren dat de werkdruk echt niet meer te harden is.

  5 REACTIES

  1. Langzamerhand ontstaat de indruk dat de Nederlandse overheid inclusief de belastingdienst helemaal niet voor de burgers bezig zijn. De vergelijking met de afpersing door de maffia in de Zuid-Italiaanse overheid dringt zich op.

  2. De Kamer met onze volksvertegenwoordigers is met reces (op vakantie). Maar de ouders die door de belastingdienst zijn kapot gemaakt kunnen dat niet. Zij zitten met alle gevolgen van onrechtmatigheid van het handelen door de fiscus.
   https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/4773721/menno-snel-belastingdienst-toeslagenaffaire-ministerie-van-financien
   De verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (D66) probeert het allemaal met de mantel der liefde te bedekken maar laat de ouders gewoon bungelen.
   Wie nog gelooft in een betrouwbare overheid is stekeblind en uitermate naïef.

  3. Een volksvertegenwoordiging die niet in staat is om haar werk goed te doen door gebrek aan kennis, informatie, bevoegdheden, moet niet zeuren. De macht van de overheid in verhouding tot de volksvertegenwoordiging is absoluut niet in balans. Maar zo is het systeem overal: directies/bestuurders hebben de macht (kennis, informatie en bevoegdheden) en de ‘werkvloer’ moet wel haar plaats kennen. Zo mogen leden van de overheid gerust soldaten puur voor de lol soldaten als vuurwerk afschieten met een AP23 en vervolgens de Kamer onjuist, of niet informeren, een zogenaamde politieke doodzonde. In landsbelang zweeg de Kamer in eerbiedige gehoorzaamheid en bleven de schuldigen, de moordenaars onbestraft. Kennelijk was de Kamer voor de roede van de overheid. De echte machthebbers komen niet bij van het lachen en de Kamer zeurt enerzijds en loopt anderzijds zichzelf op de borst te slaan en te kietelen dat het een lieve lust is.

  4. Politici zijn net onderwijzers; tegen alles en iedereen het belerende vingertje opsteken. En klagen over werkdruk maar dan wel 4x zo goed betaald.
   Dan heb ik alle respect voor onderwijzers en geen enkel respect voor politici!

  5. Moeten ze maar hun werk doen dan krijgen ze ook niet zoveel debatten. En nog meer ambtenaren? Overal waar ambtenaren aanwezig zijn is het een grote rotzooi.

  Comments are closed.