Wet van Murphy treedt in werking voor 50PLUS

  1
  1379

  Leestijd: 2 minuten.

  In de laatste paar weken voor de verkiezingen kan er nog veel veranderen, bewijst de ervaring. Partijen kunnen met de juiste eindsprint hun positie enorm verbeteren. Zie de PvdA in 2012, toen ze onder leiding van Diederik Samsom van een vrijwel zekere verliezer in een triomfantelijke winnaar transformeerde. Ze kunnen met de finish in zicht ook hun eigen glazen ingooien. Zoals het CDA, dat in 1994 zoveel fouten op elkaar stapelde dat de destijds onaantastbaar geachte regeringspartij 20 Kamerzetels verloor.

  Bij deze verkiezingen leek de uitgangspositie van 50PLUS uitstekend. In de peilingen stond de nog zo jonge partij begin deze week op zo’n 9 à 10 zetels. Uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat een kwart van de stemgerechtigden minimaal 65 jaar is. Een enorm kiezerspotentieel dus voor lijsttrekker Henk Krol en zijn club.

  Maar vanaf dinsdag ging het mis. Krol presenteerde een onderzoek waaruit moest blijken dat de AOW-leeftijd makkelijk terug kan naar 65, hét kernpunt in het 50PLUS-programma. Maar wat een hoogtepunt had moeten worden in de campagne van de partij bleek een debacle. Inderdaad: de AOW-leeftijd kan makkelijk terug naar 65, maar dat is – zoals de meeste dingen in dit leven – verre van gratis. De ouderen dienen zelf de rekening te betalen in de vorm van een fors lagere oudedagsvoorziening.

  Toen Krol zag dat zijn plan met hoongelach werd ontvangen, koos hij de verleidelijke, maar doorgaans erg onverstandige tegenaanval. Hij gaf de pers de schuld. Die zou hem maar niet willen begrijpen. Terwijl hij toch zo ontzettend gelijk had. Beelden van Krol die boos wegloopt voor draaiende camera’s waren zijn deel. Slechtere publiciteit is nauwelijks denkbaar.

  Partijvoorzitter Jan Nagel, iemand met een zeer lange ervaring in de politiek, trok meteen zijn handen van Krol af. Het AOW-onderzoek was “niet op alle momenten goed uitgelegd”, zei hij tegen BNR. “Dat had Henk beter kunnen formuleren, dat vindt hij zelf ook.”

  Met andere woorden: Krol heeft intern stevig op zijn donder gehad. Maar kan hij zijn fout nog goedmaken, zoals Nagel veronderstelt?

  Woensdag bleek de Wet van Murphy voor de lijsttrekker in werking te zijn getreden. Na zijn ene blunder ging opeens alles mis. Media kwamen met het bericht dat Krol  een paar jaar terug door de Belastingdienst is beboet omdat hij sjoemelde met de fiscale bijtelling van zijn  leaseauto. Hij zou privéritten niet aan de fiscus hebben opgegeven. Krol ontkent uiteraard. De Belastingdienst had wel een boete opgelegd, maar na een toelichting van hemzelf zou die weer zijn ingetrokken. Niets aan de hand dus.

  Maar daarmee gaat de storm niet liggen. Waar rook is, is vuur, zeker zo kort voor de verkiezingen. Bovendien worden nu allerlei oude affaires over Krol weer opgerakeld in de media. Hoe hij ooit verzuimde pensioenpremies af te dragen voor het personeel van de Gay Krant, waarvan hij directeur was. Hoe hij voor de stichting Vrienden van de Gay Krant ten onrechte tonnen subsidie zou hebben opgestreken. En nu blijkt hij ook nog eens zijn cv te hebben opgeleukt door zich een gymnasiumopleiding toe te dichten, terwijl hij op de hbs zat.

  Kan 50PLUS deze golf van negatieve publiciteit, zo kort voor de verkiezingen, weerstaan? Vandaag schijnt Krol zijn AOW-plan nog een keer te willen uitleggen, maar of dat helpen zal? “50PLUS knarsetandt om onhandige Krol”, kopte De Telegraaf vanmorgen. Zulke krantenkoppen kan een partij in campagnetijd missen als kiespijn.

  1 REACTIE

  1. Dat kan allemaal wel zo zijn maar we weten nu wel waar die plus vandaan komt van 50PLUS.
   Dat slaat op het extra geld (plus 50 miljard) dat nodig is bij de begroting van deze partij.
   Ook voor die 50, dat betekent dat alles wat Krol zegt voor 50 procent waar is.
   Hopen dat je niet het kiekeboe-effect krijgt als je de Kieswijzer invult, dan heb je de helft van de vragen onjuist beantwoord.
   https://www.youtube.com/watch?v=8a6Q3BdunhE

  Comments are closed.