Wie Buma echt opvolgt blijft nog even afwachten

  4
  477

  Leestijd: 2 minuten.

  Zoals te verwachten viel wordt CDA-leider Sybrand Buma de nieuwe burgemeester van Leeuwarden. Hij is al de tweede partijchef uit de regeringscoalitie die voortijdig vertrekt. Eerder ging D66’er Alexander Pechtold hem voor. Die kreeg Rob Jetten als (mogelijk definitieve) opvolger.

  Zo zal het vermoedelijk niet gaan bij het CDA. Dat schuift – zo nemen ingewijden op het Binnenhof aan – eerst een tussenpaus naar voren. Een Kamerlid dat Buma opvolgt als fractievoorzitter, maar dat bij voorbaat al niet in aanmerking komt voor het lijsttrekkerschap bij de volgende Kamerverkiezingen. Want die functie gaat naar iemand ‘van buiten’,  namelijk een lid van het huidige kabinet.

  Voor het tijdelijk waarnemen van de fractievoorzitterstaken zijn diverse kandidaten. Pieter Heerma bijvoorbeeld, die Buma bijstond tijdens de ellenlange kabinetsformatie en wiens vader Enneüs in de jaren negentig enkele jaren partijleider was. Of Madeleine van Toorenburg, ooit in de race voor het Kamervoorzitterschap. Of misschien wel staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops, die dan wel zou moeten terugkeren naar de Tweede Kamer.

  De echte nieuwe CDA-leider heet Wopke Hoekstra, minister van Financiën. Of anders Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid. Of wie weet Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken.

  Dat Hoekstra en De Jonge zich warm lopen voor het allerhoogste in de partij is al een tijdje duidelijk, ook al doen ze alsof hun neus bloedt. De Jonge is nu eerste vicepremier en de plaatsvervanger van Mark Rutte als die weer eens in het buitenland zit. Hij is handig en een beetje glad, twee eigenschappen die een CDA-leider van pas kunnen komen. Hoekstra profileert zich vooral in Europa, vorige week nog met een aandachttrekkende EU-toespraak. Als oud-senator en auteur van het CDA-verkiezingsprogramma kwam hij in de partij hoog in aanzien te staan. Van deze twee topkandidaten lijkt Hoekstra de beste papieren te hebben om in Buma’s voetsporen te treden, al vinden sommige christendemocraten dat hij te veel een VVD-uitstraling heeft.

  Maar er is nog een mogelijke kaper op de kust in de persoon van Mona Keijzer. Zij probeerde in 2012 ook al partijleider te worden, maar moest het toen afleggen tegen Buma. Dat weerhoudt haar er waarschijnlijk niet van om het nog eens te proberen. Als kabinetslid heeft Keijzer zo’n beetje het allerlaagste baantje dat denkbaar is, maar er zijn ook pluspunten. Om te beginnen is Keijzer een vrouw, iets wat haar twee concurrenten haar niet na kunnen zeggen. En ten tweede heeft ze een katholieke achtergrond. Ook die kan van pas komen in de ‘bloedgroepenpartij’ die het CDA nog steeds een beetje is. De Jonge en Hoekstra zijn beiden protestant, al betwijfelde laatstgenoemde ooit openlijk of God wel bestaat. Ook Buma is protestant. Wellicht zijn er voldoende CDA’ers te vinden die het nu tijd vinden voor een katholieke leider.

  Over Buma zelf kunnen we verder kort zijn. Hij deed zijn best, maar hij bleek het niet te hebben. De kiezers, die in de vorige kabinetsperiode nog schoorvoetend terugkeerden bij de toenmalige oppositiepartij, maken nu weer dat ze wegkomen. Buma gooide er diverse malen een extra portie populisme tegenaan, maar dat werkte alleen maar averechts. Binnen de partij stuitte zijn conservatieve koers op steeds meer verzet, zie het kinderpardon. Iedereen wist al een tijdje dat Buma zichzelf niet zou gaan opvolgen als lijsttrekker. Dan is het maar beter weg te wezen, moet hij gedacht hebben, en hij solliciteerde naar de vacature in de hoofdstad van Friesland. Zijn vader en grootvader waren tenslotte ook al burgemeester in deze provincie.

  4 REACTIES

  1. Hij is net als die pechthold. Ze zien de bui hangen en zijn meteen vertrokken. Lafaards zijn het. De CDA en D66 stellen geen reet meer voor ( om het zomaar te zeggen) en dat hebben ze heel goed door.

  2. Het is kennelijk wie van de drie. Hoe moet ik me dat voorstellen. Ik ben de nieuwe fractie voorzitter van het CDA…Ik ben de nieuwe fractievoorzitter van het CDA…Ik ben de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. Ik ben de nieuwe fractievoorzitter van het CDA en ben een leerling van Dries, de CDA fractievoorzitter van het CDA niet niet boog naar rechts, voor lieden die alsmaar op de rem staan, en niet naar links, voor lieden voor wie die het allemaal niet snel genoeg ging. Net als Dries ben ik een goed en waarachtig christen die alleen wens te buigen voor Gods woord, zoals dat een echte CDA’er betaamt. Was getekend Fopke Mona Hugo van Democraat tot Christen.

  3. Zelfs bij een afscheid kan Fons het niet laten om wat sneren uit te delen. Waarvan de meeste kant noch wal raken. Het feit dat de coalitie nog bestaat en tot daadkracht in staat is gebleken is mede door Buma ingezet

  4. Toorenburg wel heel slechte opvolger met nogal wat vlekjes:
   primo ging 2015 met slechts 34 van de 150 stemmen wel giga af voor kamervoorzitterschap; geheel overvleugeld door de andere kandidaten Elias en Arib.

   secundo Toorenburg presteerde het een paar maanden – vaandelvlucht kiezersbedrog – na haar aantreden in kamer 15 maart 2015 al te solliciteren voor Den Bosch waar ze overigens waanzinnig afging door niet eens voor en gesprek uitgenodigd te worden.

  Comments are closed.