Wie doet het straks met wie?

  7
  2192

  Leestijd: 2 minuten.

  Welk kabinet komt er na 15 maart? Vrijwel alle partijen hebben samenwerking met de PVV uitgesloten, dus die mogelijkheid kunnen we wel buiten beschouwing laten. Blijft over: een coalitie van middenpartijen. Maar er zijn nogal wat partijen die je met een beetje goede wil tot het middensegment kunt rekenen, en de vraagt is: wie gaat het met wie doen?

  Het meest voor de hand ligt natuurlijk een kabinet met de VVD, waarvan Mark Rutte opnieuw premier wordt. Volgens de huidige peilingen gaan de liberalen op 15 maart weliswaar flink verliezen, maar blijven ze de op één na grootste of misschien zelfs grootste partij met een zeteltje of 25.

  Dan komen we nog ruim 50 zetels tekort voor een meerderheid. Die kunnen deels geleverd worden door D66 (19 zetels volgens de Peilingwijzer) en het CDA (18). Daarmee zitten we op een totaal van 62. Nog 14 te gaan. Wie doet er nog meer mee? GroenLinks? Deze partij is in de Peilingwijzer goed voor 15 tot 17 zetels, waarmee een Kamermeerderheid een feit zou zijn.

  Er is echter één probleempje: GroenLinks heeft er geen zin in. Lijsttrekker  Jesse Klaver zegt het in de Volkskrant. Hij is “voorstander van een centrum-links kabinet met het CDA”. Centrum-links, dat wil zeggen: zonder de VVD.

  Opnieuw tellen dan maar. D66 (19), CDA (18), GroenLinks (17, we ronden de Peilingwijzer even naar boven af). Samen 54. Nog 22 zetels te weinig. Wie? De PvdA uiteraard, een partij die in de Peilingwijzer op maximaal 13 zetels staat. Dan blijven er nog 9 zetels over. Als de SP (virtueel op zo’n 14 zetels) ook meedoet, zijn we er.

  De vraag is echter: willen CDA en D66 wel met de SP, een partij die volgens het Centraal Planbureau enorm aan het nivelleren slaat en de werkloosheid op termijn flink laat oplopen? En anderzijds: wil de SP wel als dat betekent dat Emile Roemer zijn verkiezingsbelofte over een nationaal zorgfonds moet afzwakken, zo niet breken?

  Er is ook nog een derde variant denkbaar. Een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66, partijen die in allerlei opzichten vrij dicht bij elkaar staan. Zo’n kabinet zou gedoogd kunnen worden door links (PvdA, GroenLinks, SP) en eventueel door ChristenUnie en SGP. Toegegeven, een vrij wankele constructie, maar in feite hebben deze partijen (met uitzondering van de SP) ook de afgelopen jaren het land geregeerd. En zouden PvdA, GroenLinks en zelfs de SP het wagen zo’n minderheidskabinet naar huis te sturen als ze weten dat ze er de PVV voor in de plaats kunnen krijgen?

  In het bovenstaande is geen rekening gehouden met een vierde scenario: de peilingen zitten er helemaal naast. Gezien de ervaringen in het verleden zou dat best eens het geval kunnen zijn, en dan kunnen alle rekensommen de prullenbak in. Maar dat weten we pas over een kleine vier weken.

  7 REACTIES

  1. Ach, verkiezingsbeloftes zijn er om te breken. Dat doen ze allemaal.

   De linkse partijen mogen in de verkiezingsdebatten elkaar de tent uitvechten. VVD doet niet mee en dat de PVV nu weer een goede reden heeft om overal mee te stoppen komt het goed uit. Een debat is niet goed voor ze.
   Het wordt een kabinet met VVD, PVV, CDA en 50+.

  2. Wat zou de SP liever doen? Een centrum-links kabinet steunen, of een rechts kabinet gedogen? Het wordt niet direct makkelijk, maar die centrum-linkse meerderheid van Klaver is er gewoon. De vraag is eerder of CDA wil meedoen. Maar daartegenover staat de onwilligheid van GL of PvdA om met CDA en VVD samen in een rechts kabinet te zitten. Uiteindelijk zijn ook de PVV en VVD niet zo veel groter dan CDA, D66, of GL. En dus kunnen zij niet veel verwachten uit die status van “grootste”. De kiezer heeft deze keer de keus uit een groot palet van bijna gelijke partijen. De kiezer bepaalt welke combinatie de meerderheid krijgt, en welke partijen binnen die coalitie het grotere gewicht hebben. Maar partijen in het “midden” hebben bij zulke onderhandelingen altijd een voordeel. Terecht.

  3. Zelfs de VVD heeft de PVV uitgesloten. Niet dat iemand geloof hecht aan woorden van VVD-leider Rutte maar ach… het kan toch ook een keer wél waar zijn…

   PVV-leider Wilders kreeg veel aandacht in alle journaals, alleen al door het feit dat hij zijn gezicht liet zien in Spijkenisse. Dat de SP tussen de 6.000 en 10.000 man op de been kreeg voor het nationaal zorgfonds werd in een nieuwsflits afgedaan. In het RTL-nieuws zag ik zelfs dat niet. Teleurstellend.

  4. Gisteren liep ik naast een paar CDA’ers in de bekende groene jasjes. Het was tijdens de optocht voor het nationaal zorgfonds, bedacht door de SP. Ze kwamen uit Heerlen en waren meegereden met een door de SP betaalde bus.
   Hoe of het nou voelde, zo met de SP.
   ‘Het voelt als een warme deken! In Heerlen doet de SP het zo goed – we zouden het helemaal geen probleem vinden om ook landelijk in een coalitie met de SP te zitten!’
   Kijk, zo kan het ook. Stap eens over het gekissebis heen en kijk naar wat je verbindt. Ook in Amsterdam doen D66, VVD en de SP samen in een College goed werk.

  5. PVV VVD CDA lijkt mij de beste optie.
   Wanneer VVD niet in gesprek wil met een grote PVV zet deze zichzelf buiten spel.
   In een dergelijke situatie kunnen onderhandelingen vele maanden duren en dat is niet wenselijk.

  6. VVD, CDA, PVV, en 50PLUS is ook een prima optie om links ruim voorbij te gaan. Zitten we al gauw aan de 81 zetels. Je moet toch iets met die uitslag, VVD draait vast wel bij, Rutte kennende… D66, SP en GL haken in deze combinatie af, vandaar 50PLUS erbij met 10 zetels. Dit gaat het vast worden, er is geen alternatief.

   Naschrift redactie: U vergeet even dat het CDA de PVV ook heeft uitgesloten.

  7. Er is maar een middel om eens voorgoed de oude vastgeroeste partijen weg te zetten, omdat het steeds hetzelfde liedje dat wij niet verwachten. Er verandert toch niets, want anders moet men veel dingen veranderen waar tegen ze al jaren zijn geweest….Ze moeten dan kleur bekennen…dus dat doet men nooit.
   Dus 15 maart moet u de stem geven aan VNL – Baudet van Forum en PVV , anders blijft alles bij het oude.
   Zelfs de Europese Unie moet weten dat hun tijd voorbij is, wat ook dat is een wespennest, van liegen en bedriegers met een maffiabende die ons allen knechten.
   Want soms denk je….is de Europese Unie er nog..!
   15 maart is het D-Day…en u stem is de toekomst voor ONS NEDERLAND, er moet forse veranderingen komen op alle vlakken..want ook hier is het maffiabende, en vriendjespolitiek-elite. VVD =CDA=GroenLinks= SP+ Partij van de Arbeid. Dus kies voor uw voordelen..!

  Comments are closed.