Wie neemt het over van Henk Krol?

3
1238

Leestijd: 3 minuten.

Hét politieke probleem van deze tijd zijn de pensioenen. Natuurlijk, het klimaatbeleid is ook belangrijk, maar voor de meeste kiezers is dat nogal abstract. Van de opwarming van de aarde krijgen we pas over diverse jaren echt last. De pensioenproblematiek voelt iedereen nu al aan den lijve. De meeste oudedagsuitkeringen zijn sinds een decennium niet meer verhoogd, in veel gevallen zelfs verlaagd. En het ziet er niet naar uit dat het snel beter zal worden, het recente pensioenakkoord ten spijt.

In die omstandigheden zou een partij speciaal voor bejaarden (pardon: senioren) het geweldig moeten doen. Maar de werkelijkheid is anders. 50PLUS, de club die zich vrijwel geheel richt op ouderen, scoort maar heel matig. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2017 haalde ze 4 zetels. In de polls zijn dat er nu ietsje meer: 5 à 6. Maar voor een partij met een zo populair thema is dat nog weinig. Hoe komt dat?

Naast het voortdurende interne geruzie vormt de politiek leider vermoedelijk de hoofdoorzaak. Henk Krol heeft het niet. Was dat wel zo, dan zou 50PLUS vast meer zetels halen, ook al is het een one-issuepartij.

Telkens weer blijkt dat Krol 50PLUS alleen maar aanvoert wegens gebrek aan alternatieven. In de vorige regeerperiode werd hij al eens afgedankt omdat schandalen uit zijn verleden bij de Gay Krant hem bleven achtervolgen. En waarschijnlijk ook omdat hij niet voldeed aan de verwachtingen. Maar kennelijk was er destijds geen betere kandidaat beschikbaar, dus nam de partij hem in 2014 maar weer terug. Je moet toch wat, nietwaar?

Zeggen dat Krol geen enkel sterk punt heeft zou overdreven zijn. Hij komt vlot over, doet het niet slecht voor de camera’s en weet aardig zijn woordje te doen. Als het onderwerp tenminste niet al te ingewikkeld is.

Maar in dat laatste schuilt zijn zwakte. Want de pensioenproblematiek is wél ingewikkeld. En iedere keer als Krol erover begint, blijkt dat hij niet echt kaas heeft gegeten van de materie. Hij komt dan niet verder dan wat algemeenheden. Zodra het een beetje technisch wordt, moet hij afhaken of zijn toevlucht zoeken in vage retoriek.

Bijzonder pijnlijk was de blunder die Krol maakte in de verkiezingscampagne van 2017. De nummer 1 van 50PLUS zei toen dat zijn partij de AOW-leeftijd naar 65 jaar wilde verlagen, maar dat de uitkeringen dan niet waardevast zouden kunnen blijven. De volgende dag liet hij haastig weten dat hij zich vergist had en dat zijn partij het AOW-niveau helemaal niet wilde aantasten. Hij had het allemaal wat ongelukkig geformuleerd.

Partij-oprichter Jan Nagel schoot hem nog te hulp door voor iedere camera te verklaren dat ‘Henk heel moe was geweest’ toen hij zijn domme opmerking maakte. Maar ook Nagel kon niet verhinderen dat 50PLUS meteen begon te zakken in de peilingen. Tot dusver heeft de partij zich nog steeds niet hersteld van deze afgang. Zoiets wil je toch niet nog een keer meemaken?

50PLUS zou er dan ook verstandig aan doen op zoek te gaan naar een andere lijsttrekker. Maar wie? Martin van Rooijen, tot voor kort pensioenwoordvoerder in de Tweede Kamer, zou zeker een verbetering zijn. Die heeft namelijk wel kennis van zaken en hij is minstens even goed van de tongriem gesneden als Krol. Maar Van Rooijen is inmiddels wel erg oud: 77. Dat is zelfs bij een ouderenpartij een leeftijd waarop je aan kalmpjes aan doen begint te denken. Van Rooijen verhuisde onlangs niet voor niets van de Tweede Kamer naar de veel bedaagdere senaat.

Maar wie dan wel? Het kader van de partij heeft zich daar ongetwijfeld al dikwijls het hoofd over gebroken. Voorlopig is Krol echter nog altijd de leider (zij het niet echt de baas) van 50PLUS. Mocht hij bij de volgende Kamerverkiezingen de lijst opnieuw trekken, dan ligt de conclusie voor de hand: er was alweer niemand anders te vinden.

3 REACTIES

  1. Die onzinnige uitspraak zou nooit gedaan zijn als het EEG was gebleven en niet was overgegaan in EU. Onze pensioenfondsen moesten dus ook een buffer aanhouden en daartoe is de rekenrente ingevoerd. En uiteindelijk is dat in een mum van tijd wettelijk vastgelegd. Doordat de rente alsmaar lager wordt moeten hogere buffers aangehouden worden en bestaat de mogelijkheid tot korten op de pensioenen, ondanks dat de vermogens van de pensioenfondsen door beleggingsopbrengsten alsmaar zijn gestegen – en nog steeds stijgen – tot boven de 1400 miljard. Beloftes gedaan in het AOW-akkoord houden vast geen jaren stand. Immers, in 1970 is ons een welvaartsvast en geindexeerd pensioen beloofd en kijk eens wat de afgelopen tien jaar van die destijds gemaakte beloftes is terecht gekomen. Niemand kan het overnemen van Krol. Niemand is in staat om het om zeep geholpen beste pensioenstelsel ter wereld nieuw leven in te blazen zolang er een Eurofiele (minderheids-)regering aan de macht blijft in een EU, zoals die er nu uit ziet.

  2. Bedrijfspensioen is een aanvulling op je AOW. Iedereen bouwt 1,75% (aanvullend) pensioen op per jaar werken bij een baas. Na 40 werkjaren heb je dus 70% bedrijfspensioen opgebouwd door premie te betalen. Die premie is afhankelijk van een aantal factoren gedurende die 40 jaar. Daarom is die premie steeds aangepast. Dat bedrijfspensioen is uitgesteld loon. Heb je bijvoorbeeld maar 4 jaar bij een baas gewerkt, dan heb je maar 7% van je salaris opgebouwd aan pensioen náást je AOW. AOW is van de overheid. Aanvullend pensioen is van de werkgevers en werknemers. Daar heeft de regering niets mee te doen. Echter, de EU heeft de knuppel in het hoederhok gegooid. De EU wilde voor alle verzekeringen een buffer aanhouden. De EU wilde onze pensioenen als verzekeringen beschouwen, terwijl ons pensioen tot een van de beste pensioenstelsels van de wereld behoort en helemaal geen verzekering is.

  3. Er staat een drukfout in het artikel. De pensioen-problematiek is juist ingewikkeld gemáákt. Met opzet. Ik zal het proberen uit te leggen. Bij het onlangs afgesloten pensioenakkoord was in feite sprake van een AOW-akkoord. Het aanvullend pensioen is eigenlijk onveranderd gebleven. Maar daarover kom ik later terug. Pensioen bestaat uit AOW – van de overheid – en aanvullend pensioen ofwel bedrijfspensioen. Toen AOW voor het eerst werd uitgekeerd, zei men “hij of zij trekt van Drees”. Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt/bouwde ieder jaar 2% AOW op. Ben je dus 50 jaar in Nederland, dan ontvang je op je pensioengerechtigde leeftijd het volle AOW-pensioen. Die pensioengerechtigde leeftijd is aangepast in het nieuwe AOW-akkoord (en dus niet het nieuwe pensioen-akkoord!).

Comments are closed.