Wie stopt de lemmingen?

  0
  372

  Leestijd: 1 minuten.

  Voor de derde maal bijt de Britse premier Theresa May in het stof. Zelfs een deel van haar softe Brexit-deal kwam vandaag niet door het Lagerhuis. De deal kreeg 344 stemmen tegen en 286 voor. Een beter resultaat dan de vorige twee keer, maar niet genoeg. Te weinig Conservatieven waren bereid eieren voor hun geld te kiezen, ze spelen liever ‘va banque’.

  En daar gaat het nu wel op lijken, een harde Brexit met chaos aan de grenzen is dichter bij dan ooit. EU-president Donald Tusk heeft dan ook een extra top belegd op 10 april, twee dagen voor de al opgerekte deadline van 12 april. De Britten moeten dan wel een plan B presenteren om de lidstaten te bewegen verder uitstel te geven.

  Geen wonder dus dat het Lagerhuis volgende week weer opnieuw gaat stemmen over mogelijke uitwegen, ‘indicative votes’. De kansrijkste zijn voorlopig de douane-unie handhaven en een nieuw referendum organiseren. Dat laatste gaat moeilijk zonder nieuwe verkiezingen en May gooit nog altijd de handdoek niet in de ring.

  Het is May niet gelukt de argwaan bij gedoogpartner de Noord-Ierse DUP weg te nemen. May had zelf nieuwe verkiezingen georganiseerd om steviger in het zadel te komen, het omgekeerde gebeurde en ze werd afhankelijk van de gedoogsteun van de tien zetels van de DUP. Maar die Noord-Ieren zijn als de dood dat een nieuwe grens tussen Ulster en Ierland betekent dat de Noord-Ieren afdrijven van het VK en in feite worden overgeleverd aan de Ieren. En dat willen ze absoluut niet. “We are British”.

  En zo wordt de ‘backstop’, het handhaven van de douane-unie in Noord-Ierland totdat er nieuwe sluitende handelsakkoorden liggen, een nagel aan de doodskist van May.

  Nieuwe verkiezingen en een nieuw referendum organiseer je niet zo maar, dat kost tijd en daardoor (als uitstel wordt verleend) moeten de Britten wel meedoen aan de Europese verkiezingen van mei waar ze niets voor voelen.

  Na 1009 dagen rommelen over de Brexit zonder boter bij de vis lijkt het er nu tenminste wel op dat op de EU-top van 10 april duidelijk wordt of het Lagerhuis nog met iets substantieels komt dat verder uitstel rechtvaardigt. En anders denderen de lemmingen rechtstreeks over de White Cliffs of Dover.