Wie wordt de slechtste?

  1
  362

  Leestijd: 3 minuten.

  Het tijdperk-May is nu echt afgelopen. Nou ja, tijdperkje. Het heeft drie jaar geduurd en niets opgeleverd. Ze nam afscheid van het Lagerhuis en ging op visite bij de koningin om haar ontslag in te dienen. Normaal gesproken is het vertrek van een in vrijwel alle opzichten mislukte regeringsleider aanleiding om de vlag uit te hangen en vuurwerk af te steken. Maar boven het vertrek van Theresa May hangt een donderwolk. Het zou onder haar opvolger nog wel eens veel erger kunnen uitpakken.

  Dat Theresa May er weinig van gebakken heeft, gaan we hier niet nog eens uitvoerig uit de doeken doen. Ze kwam aan de macht om de Brexit te regelen en dat heeft ze verknald. Met de enthousiaste medewerking van de Brexiteers onder aanvoering van haar opvolger weliswaar, maar ze heeft het met haar ononderhandelbare punten en onbuigzame starheid vooral aan zichzelf te wijten. Het is een wonder dat er nog een Brexit-akkoord tot stand kwam. En dat zij dat ondanks herhaalde pogingen niet door het Lagerhuis wist te loodsen, was, voor zover nog nodig, het ultieme bewijs van haar ongeschiktheid.

  Over haar plaats in de parlementaire geschiedenis is men het nu al eens. Slechter kan nauwelijks. Er waren uiteraard nog meer brekebenen, haar voorganger bijvoorbeeld die uit de losse pols het Brexit-referendum uitschreef, – God zegene de greep – maar May komt ongetwijfeld in de top drie.

  De kans dat ze daar gezelschap krijgt van haar opvolger is zeer groot. De serieuze Engelse pers is daar eensluidend over. Het land wordt in de grootste crisis sinds WOII opgezadeld met een leider die zijn hele carrière één ding heeft bewezen: dat hij volledig, totaal, volstrekt ongeschikt is. Uitgerust met een ambitie die vele malen groter is dan zijn talenten moet hij proberen de rotzooi op te ruimen die hij zelf veroorzaakt heeft.

  Hij heeft zich drie dingen tot taak gesteld: Brexit leveren, het land verenigen en Jeremy Corbyn, de oppositieleider verslaan. Je kunt een amateurwielrenner ook vragen de Tour de France te winnen. Het werd allemaal met veel en karakteristiek bravoure gebracht maar voor een buitenstaander klonk het vooral hol. De fans klapten hun handen blauw voor een illusie. In de zaal zaten vast lieden die dat inzien maar hun stem wordt nauwelijks nog gehoord.

  De EU zal hooguit wat cosmetische veranderingen aan het akkoord willen aanbrengen maar op meer hoeft hij niet te rekenen. En zelfs dat is nog maar de vraag. Zijn gunfactor in Brussel ligt rond het vriespunt.

  Dan maar een Brexit zonder akkoord op 31 oktober? Daarvoor is in het Lagerhuis geen meerderheid zoals hij zelf keer op keer heeft kunnen zien.

  Het land verenigen? Niemand heeft het land zo verdeeld als deze egomaan en serieleugenaar. Zelfs in zijn eigen partij vertrouwt bijna niemand hem, ook de collega-Brexiteers niet.

  Corbyn verslaan bij de verkiezingen die volgens veel waarnemers dichterbij zijn dan we denken? Dat is, hoe gek het ook klinkt, niet onmogelijk. Want hij heeft in de oppositieleider een tegenstander die op zijn minst net zo onbekwaam is. Corbyn is een ultraradicale socialist voor wie de wereld in de jaren 70 van de vorige eeuw ophield te draaien. Zelfs de grootste vijanden van de nieuwe bewoner van Downing Street 10 zijn het er over eens dat een regering-Corbyn nog een tikje rampzaliger zou zijn.

  Je vraagt je soms af wat de Britten hebben misdaan om gestraft te worden met leiders van dit allooi. Zou er ergens in het universum een ongrijpbare macht bezig zijn een rekening te vereffenen? En zelfs als we het niet opblazen tot een kosmisch drama, en dat moeten we ook maar niet doen, één ding is zeker: het wordt er op de krijtrotsen de komende jaren niet gezelliger op.

  1 REACTIE

  1. Leuk hoor, dat bashen op Johnson. Zie het maar in deze tijd. In de VS ging het tussen Hilly en Trump, beiden geen geschikte politici, waarbij de laatste verrassend goed bezig is. In NL is het niet beter met een socialist als leider van de VVD. Macro bleek ipv een redder van Frankrijk opeens de kleine keizer te zijn. Blijkbaar zijn alle betrouwbare politici al even op

  Comments are closed.