Wie wordt er burgemeester van Amsterdam?

  5
  627

  Leestijd: 2 minuten.

  Sinds vorige week zijn de bewindslieden van Rutte III eindelijk allemaal bekend, dus kunnen we ons met zijn allen richten op die ene belangrijke politieke vacature die nog openstaat: wie wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam? Die vraag wordt pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart echt actueel, want dan zullen de raadsleden van de hoofdstad een profiel opstellen. Dat geeft dus enkele maanden de tijd om naar hartenlust te speculeren.

  Amsterdam heeft al vele decennia een PvdA-burgemeester. De onlangs overleden Eberhard van der Laan was de laatste.  Maar sinds de verkiezingen van 2014 kunnen de sociaaldemocraten niet langer bogen op de meeste zetels in de gemeenteraad, dus er valt wat te zeggen voor een burgemeester met een andere politieke kleur. Er schijnt bovendien brede steun te zijn voor de gedachte dat na generaties mannen eindelijk eens een vrouw aan de beurt is.

  Maar welke partij gaat die leveren? D66 zou het meest in aanmerking komen, want die partij vormt nu de grootste fractie in de raad. Maar heeft ze ook geschikte kandidaten in de aanbieding? Voormalig wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren had logisch geleken, maar zij is net minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier geworden en valt dus af.

  D66-leider Alexander Pechtold suggereerde in De Telegraaf dat GroenLinks-kopstuk Femke Halsema de juiste kwaliteiten heeft. Als voormalig Kamerlid en partijleider beschikt Halsema over een enorme politieke ervaring en ongetwijfeld ook over de vereiste contacten op het Binnenhof en elders. Ze woont bovendien al geruime tijd in Amsterdam. GroenLinks heeft in de Amsterdamse raad weliswaar slechts 6 zetels, maar met de steun van D66 in de rug hoeft dat geen probleem te zijn. Halsema dus?

  Volgens de eerder genoemde Telegraaf bestaan er in de hoofdstedelijke politiek nogal wat weerstanden tegen haar. CDA-fractievoorzitter Boomsma noemt haar in deze krant “geen voor de hand liggende keuze”. Een petitie tegen haar eventuele benoeming is al door meer dan 6000 Amsterdammers ondertekend. Het is overigens onduidelijk of Halsema überhaupt wel wil. Vragen in die richting weigert ze tot dusver te beantwoorden.

  Maar wie dan? Andere grote steden hebben geen vrouwelijke burgemeesters, behalve Den Haag met Pauline Krikke. Maar die is pas kort in functie en daarbij lid van de VVD. Of zou D66 ook bereid zijn een VVD-politica aan de burgemeestersketting te helpen? In dat geval wordt de situatie anders. Dan zou iemand als ex-minister Edith Schippers ook in aanmerking kunnen komen.

  Volgens de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig zou het een goede zaak zijn als de bevolking zelf haar burgemeester kon kiezen. De huidige benoemingsprocedure noemt hij ‘hopeloos ouderwets’ en hij wijst erop dat het regeerakkoord die wil veranderen. Blijkbaar gaat Van Dantzig ervan uit dat zodra de gekozen burgemeester wettelijk is geregeld de geschikte kandidaten vanzelf tevoorschijn komen. Dat zou nog wel eens lelijk tegen kunnen vallen.

  5 REACTIES

  1. Beste Bert

   Ik maak me er geen zorgen over.
   Het PVDA motorblok is door de partij zelf in de soep gedraaid en de beruchte baantjesmachine dito.
   Ik ben benieuwd hoe Annabel zal scoren, een nieuwe lente een nieuw geluid.

  2. @Bert
   Wederom een paar opmerkingen, bij voorbaat excuus. De PvdA is inderdaad ruim vertegenwoordigd als je kijkt naar het aantal kamerzetels. Maar dat oververtegenwoordiging noemen, ze staan op een bescheiden derde plaats. Bovendien de meeste, bijna alle, PvdA-burgemeesters zijn aangesteld voor of tijdens de vorige kabinetsperiode (met 38 kamerzetels), dus die verhouding is heel verklaarbaar en terecht. Hoewel terecht, kijk eens naar het volgende tabelletje, dan komt de PvdA er zelfs wat bekaaid af:
   * CDA – 130 (13 kamerzetels)
   * VVD – 124 (41 kamerzetels)
   * PvdA – 102 (38 kamerzetels)

   Ook dat was een vertekend beeld, in ieder geval v.w.b. de CDA burgemeesters. Aantallen kamerzetels blijken slechts een beperkte rol te spelen. Wat mij betreft terecht, want het gaat om bestuurlijke vaardigheden. Bovendien is de PvdA in de peilingen al weer een procent of 30 gestegen.

   • Ach Piet,
    Je kan het toch niet laten om op mijn
    reacties te reageren. Misschien heb je
    wel gelijk als het gaat om het verleden.
    Maar ik kijk naar het heden. Rotterdam
    heeft al een burgemeester vanuit onze
    PvdA; Arnhem ook al, hoewel omstreden.
    Laat onze hoofdstad nu eens een burge-
    meester krijgen vanuit een andere partij.
    Dat rechtvaardigt de slecht 9 zeteltjes in
    de Tweede Kamer voor de PvdA toch best.
    Toch wel reëel gedacht, of niet?
    Bert.

    • Bert, maak je geen zorgen. Het feit dat Femke Halsema niet op de suggesties wil ingaan, is waarschijnlijk een signaal van in ieder geval enige interesse. Ik ben wel benieuwd, of Amsterdam haar ook als hun burgermoeder ziet, na iemand als Van der Laan.

  3. Beste Fons,
   Leuke filosofietjes over de mogelijk nieuwe
   burgemeester van Amsterdam. Maar ja, als
   dat pas speelt na de gemeenteraadsverkiezing-
   in maart volgend jaar, heeft speculeren nog niet
   veel zin. In mijn ogen is het overigens maar de
   vraag of de burgemeester moet komen uit de
   grootste fractie in de raad. Dat is in mijn gemeen-
   te niet het geval; en deze persoon functioneert
   echt meer dan prima. Maar een ding stel ik wel.
   Geen burgemeester vanuit de PvdA. Deze zijn zo
   oververtegenwoordigd in ons land; en dat is vol-
   ledig onterecht met momenteel 9 zeteltjes in de
   Tweede kamer. Vind je ook niet?
   Bert.

  Comments are closed.