Wiegel wil maar niet van het politieke toneel verdwijnen

  6
  633

  Leestijd: 2 minuten.

  “Ex-politicus”, werd Hans Wiegel zondag in het tv-programma Buitenhof genoemd door Pieter Jan Hagens. Het VVD-erelid reageerde als door een horzel gestoken. “Politicus!” corrigeerde hij zijn interviewer ijlings. Want Wiegel mag dan al meer dan 35 jaar geen VVD-leider meer zijn, de inmiddels 77-jarige heeft nog steeds niet echt afscheid genomen van de politiek.

  Wiegel vertrok in 1982 uit Den Haag om commissaris van de koningin in Friesland te worden. Als ‘orakel van Ljouwert’ bleef hij zich echter intensief met de gang van zaken op het Binnenhof bemoeien. Diverse malen zinspeelde hij op een terugkeer in de politieke arena, maar hij maakte deze belofte (of: dat dreigement?) nooit waar. Wel was hij nog een aantal jaren lid van de Eerste Kamer. Als zodanig wist hij in 1999 het door hem verafschuwde tweede paarse kabinet tijdelijk ten val te brengen. Die gebeurtenis ging de geschiedenisboekjes in als de ‘nacht van Wiegel’.

  Wiegel is intussen al achttien jaar geen senator meer. Ook is hij niet meer actief als voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, een functie die hij uitoefende nadat hij gestopt was als commissaris van de koningin in Friesland. De tijd dat de VVD-leiding bleek wegtrok als Wiegel via de media (bij voorkeur De Telegraaf) weer eens zijn partij de wacht aanzegde, behoort tot het verleden. Bij de huidige liberale top leidt het noemen van zijn naam hooguit nog tot een cynisch lachje.

  Maar is Wiegel nu echt passé? Kennelijk niet helemaal. Want Richard de Mos heeft de ex-politicus (pardon: de politicus) gevraagd verkenner te worden van een college in de gemeente Den Haag. De Groep de Mos (genoemd naar dit voormalige PVV-Kamerlid) is daar namelijk de grootste partij geworden met 8 zetels en heeft dus het voortouw bij de onderhandelingen over een nieuw dagelijks bestuur.

  De ‘politieke zwaargewicht’ – zoals De Mos Wiegel eerbiedig betitelt – zal het niet makkelijk krijgen. Want naast Groep de Mos wordt de Haagse gemeenteraad gedomineerd door politiek-correcte middenpartijen als VVD, D66 en GroenLinks, die er waarschijnlijk weinig voor voelen om met een ex-PVV’er in zee te gaan.

  De Mos – “Wij zijn een jonge partij” – heeft echter alle vertrouwen in Wiegel. Helemaal niet zo vreemd, want de zich op de rechtervleugel bewegende VVD’er was ooit de gedroomde kandidaat-premier van Pim Fortuyn en verzette zich vorig jaar hevig toen zijn partij de PVV bij voorbaat uitsloot van coalitievorming. Bij de VVD mag Wiegel dan niet meer in tel zijn, populistische partijen zien hem nog steeds als een grootheid.

  6 REACTIES

  1. Citaat: “Die er waarschijnlijk weinig voor voelen om met een ex-PVV’er in zee te gaan.”
   Dat ‘gevoel’ zal men dan toch opzij moeten zetten, immers: de democratie, voor mijn part zelfs die van de ‘representatieve’ – die zo gewenst is door ‘onze’ regeringspartijen – heeft gesproken. Een jonge partij wordt hier wel even de grootste.
   De PVV werd al geboycot, die was in grote de tweede van het land, gaan we nu ook de grootste in de stad dwarsbomen? Is zij niet de meest representatieve partij geworden? Of gaat politiek niet meer over wat het volk wil en ‘voelt’ maar hoe de gevestigde macht zelf zich ‘voelt’ en wil?
   Als dat laatste het geval is – representeert zij zichzelf.
   En dat is verre van democratisch…Zij vertegenwoordigt toch de populus, het volk, dat haar gekozen heeft? Of zie ik dat verkeerd?
   Of…
   Zien zij het verkeerd?
   Gaat het om de macht en wordt het eigen belang geprefereerd?
   Toch wel slim van ze om zo’n oude politieke ‘rot’ in te zetten als Wiegel. Boeven vangen met boeven, heet dat. ‘T is hier symbolisch bedoeld hoor, als metafoor die zomaar in mij opkomt. Maar het getuigt wel van politiek strategisch inzicht en ‘feeling’. Ook dat laatste is ‘voelen’ maar dan met een positieve inslag. ‘T geeft tenminste aan dat de nieuwe grootste partij wel wil wat de kleinere oude ‘rotten’ liever niet willen…
   Ze zullen zich toch bij de wens van het volk moeten neerleggen… De populus heeft immers gesproken. En is zij niet ‘de macht’ in een democratie? Of wordt ze als bedreigend gezien? En wordt er daarom vaak met afschuw in de toon over populisme gesproken?

   • Ronaldo, Ik zie niet in waarom de grootste partij koste wat het kost mee zou moeten regeren. Het gaat erom dat de meerderheid van de kiezers (of de populus, als je dat zo graag wil) zich in het nieuwe college kan vinden, lijkt me. Als de grootste partij iets heel anders met de stad wil dan partijen 2, 3, en 4, en die drie hebben samen een meerderheid, waarom zouden die drie dan geen college mogen vormen? Ik zou me bekocht voelen als ik op de twee-na-grootste partij zou hebben gestemd, die dan blij het beleid van de grootste uitvoert, waar ik nou juist tegen was. Dat lijkt me pas kiezersbedrog.

    Ik weet weinig van de politieke situatie in gemeente Den Haag, het lijkt me logisch dat die de Mos nu eerst probeert een meerderheid te vinden, en dan is het inzetten van een VVD-zwaargewicht als Wiegel misschien wel verstandig als je de VVD (als tweede en redelijk verwante partij) mee wil krijgen. Mogelijk kunnen ze D66 meekrijgen, maar of het nou echt wenselijk is dat GroenLinks met zulke rechtse partijen in een college stapt?

    Overigens vind ik Wiegel echt een vreselijke man, echt een rechtse regent. Vergeet niet dat hij het was in die befaamde nacht van Wiegel die het referendum heeft tegengehouden, dat ze nu alsnog weer af willen schaffen.

    • O, maar het hoeft niet koste wat het koste. Natuurlijk, wat jij zegt kan ook. Alleen, er ‘niet veel voor voelen’ omdat de man een ex-PVV’er is terwijl een groot deel van Den Haag er juist op stemt…
     Jammer dan..
     Even dat ‘persoonlijk’ gevoel opzij zetten, zou ik zeggen. ‘T gaat er toch om wat de mensen gestemd hebben…

  2. Populisme (van het Latijnse populus, “volk”) is een politieke stijl (soms een ideologie genoemd) waarin de centrale tegenstelling die tussen “het volk” en “de elite” is, en waarbij de populist de kant van “het volk” kiest.
   Populisme – Wikipedia
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Populisme

   Houd toch eens op met het gebruik van de term ‘populistisch’. Het lijkt me gewoon niet in orde als ‘de politiek’ als een elitaire aangelegenheid wordt bestempeld omdat de term ‘populistisch’ een negatieve lading heeft. Politiek is van iedereen.

   • Je hebt gelijk Petra, maar het zijn de ‘elitairen’ die zich met die term graag bedienen… Politiek zou van iedereen moeten zijn. Helaas willen de ‘elitairen’ die macht niet delen. Want politiek is macht. En macht corrumpeert. ‘T wordt heel snel een ander belang…
    Je ziet het vaak tegen het volk keren.

    • Over elitair gedrag gesproken. Hierbij zo maar even zo’n voorbeeld even uit het nieuws gedist. De Française Lagarde, hoofd IMF benoemt ‘s werelds grootste gevaren… Populisme en protectionisme. M.a.w. je land en volk beschermen of daarvoor opkomen is vijand nummero 1 voor de IMF en wereldhandel. Toch raar ergens, het volk koopt, werkt en kiest… Daardoor bestaat die handel en datzelfde IMF.
     Maar als dat volk niet kiest wat gewenst is door de creme d’ elite en niet meer door de kapitalistische globalisering (en uitbuiting) met zich laat sollen, is datzelfde volk een populistisch gevaar geworden voor…
     De elite natuurlijk die er zo goed aan verdient…
     Overigens: het volk mag wel betalen voor de wandaden en fouten die economische en financiele crises veroorzaken… Aan het IMF. Zo ook hier alvast plannen voor zo’n Europees fondsje voor de aankomende crisis, die overigens al ‘stiekem’ bezig is. Niet veroorzaakt door populisten of protectionisme… De echte vijand – het mismanagement van politici en banken – elitaire figuren dus, blijven netjes buiten schot. Zij die de macht ‘nog’ niet hebben, en nog geen rampen veroorzaakt hebben, worden door deze mevrouw juist onder vuur genomen… Is dat niet op z’n minst elitair gezegd een ‘beetje’ vreemd? Zeker voor IMF-economen…
     https://www.nu.nl/economie/5194199/lagarde-wordt-concreter-plan-europees-imf.html

  Comments are closed.