Win-winsituatie voor Baudet

  17
  731

  Leestijd: 0 minuten.

  Thierry Baudet heeft een aanklacht ingediend tegen D66-minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) omdat ze hem van racisme had beschuldigd. “Smaad en laster,” aldus de FvD-leider.

  Volgens juridische deskundigen is zijn aangifte kansloos. Vermoedelijk weet Baudet (bijgestaan door zijn fractiegenoot en topadvocaat Theo Hiddema) dat heel goed. Maar wat dondert het? Dit is een win-winsituatie. Neemt de politie tegen alle verwachtingen in zijn aangifte toch serieus, dan is dat natuurlijk prachtig. En neemt ze die niet serieus, dan heeft hij in elk geval drie dagen in het brandpunt van de belangstelling gestaan, met opening journaal, hoofditem in Nieuwsuur, grote stukken in de maandagkranten en prominente aandacht op alle nieuwssites. En dat anderhalve maand voor de verkiezingen. Welk campagnebureau kan je zoveel publiciteit bezorgen in zo’n korte tijd, en dan ook nog gratis?

  17 REACTIES

  1. Een grens ligt bijvoorbeeld daar waar je zelf prikt door de schijnheiligheid van personen: Baudet b.v. verwijt Ollongren iets waar hij zelf schuldig aan is , n.l. laster van groepen mensen. Wat Baudet moet doen, als hij een vent is, is het debat opzoeken. Dat doet hij niet in de Kamer, dat doet hij niet op dit punt. Op een goedkope wijze probeert hij munt te slaan uit situatie, niet uit het debat. Je stemt toch niet op een figuur die het debat uit de weg gaat en via slinkse wegen probeert via de onderbuikgevoelens van, jammer genoeg, heel veel mensen zijn punt te maken. Wat voor een democratie streeft Baudet na? Waarom gebruikt hij zijn intelligentie niet op een wijze waarop je zou moeten gebruiken? Namelijk via het debat, met argumenten, door je standpunten te verdedigen etc. Je zit toch niet in de kamer om je mond te houden en vervolgens wel het geld van een Kamerlid op te strijken? En stemmen te vergaren door je beklag te doen bij de politie. Had hij dat ook gedaan als er geen tv en journalisten bij aanwezig waren? Waar gaat het om? Om echt je beklag te doen of om stemmen te winnen en goedkoop in de aandacht te komen? Dat laatste natuurlijk, nou dan weet ik genoeg.

  2. Nu komen vast de vergelijkingen met het proces tegen Wilders en waarom hij wel vervolgd moest worden en Baudet geen kans zou maken. Dergelijke opmerkingen komen op als iemand niet weet hoe het recht in elkaar steekt. Wilders werd aangeklaagd en veroordeeld (!) wegens groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Dat is iets anders dan laster en smaad, waar Baudet Ollongren voor aanklaagt. En veroordelen waarvoor je niet bent aangeklaagd kan niet, gelukkig. Ik hoop, dat Ollongren voert bij stuk houdt en ook dat een rechter uitspraak gaat doen. Dat schept dan tenminste nog wat duidelijkheid, want nu heeft het vooral de schijn van een publiciteitsstunt. Wel slim trouwens, maar zijn partner Hiddema moet zich dan niet bijna tegelijkertijd op de TV misdragen met een sigaret. Dat is dan weer niet zo slim of zelfs kinderachtig pubergedrag.

   • Laster en smaad is strafbaar. Wat Wilders deed ook. Dat is de overeenkomst…
    Verder: je doet maar, beledigt op de persoon ben je ook…
    “Dergelijke opmerkingen komen op als iemand niet weet hoe recht in elkaar steekt.” Lekker denigrerend, zoals gewoonlijk…
    Zo ken ik je weer.
    Bah.
    Overigens voor de lezer: het is strafbaar voor ten hoogste 2 jaar gevangenisstraf.
    https://www.strafrechtadvocatennetwerk.nl/advocaat/64-advocaat/204-laster-straffen-strafrecht-advocaat

    • @Ronaldo
     Wat doe je nou??? Ik spreek niemand aan en beledig dus ook niemand. Ik geef alleen een mening over mensen die in het wilde weg vergelijkingen maken en conclusies trekken. En zeggen dat er mensen zijn die niet weten hoe recht in elkaar steekt is een waarheid als een koe.

     • Aaah, nu zie ik het pas. Jij was diegene die hieronder de vergelijking met Wilders maakte en voelde je dus aangesproken. Dat had ik niet zo bedoeld en oprecht excuus daarvoor.

     • En zo zie je maar waar laster en smaad toe kan leiden in het landje dat te klein voor Pim was… Nu heeft dhr. Hiddema last van bedreigingen. Wordt straks zijn huis in de brand gestoken?
      Moeten deze mensen (Theo en Thierry) net als Wilders 24 uur beveiligd worden? Met dank aan een minister van Binnenlandse Veiligheid – o pardon Zaken?
      Lekker veilig wordt dat land zo gemaakt…
      Wie vormt er nu een bedreiging voor de democratie?
      Vraag het de politici – het is ook maar een vak mensen – van het Forum voor Democratie… Zij zijn Nederlanders en worden bedreigd nu. Ik hoop dat iedereen die tegen het FvD ageert zeer tevreden is. Want ze krijgen vast waarop ze zo hoopten…
      Dit is niet mijn Nederland.
      Helaas, het moest natuurlijk weer zo lopen…
      Nu ben je niet eens veilig meer in je eigen land…
      Bah.
      https://www.powned.tv/artikel/theo-hiddema-en-thierry-baudet-kapotbedreigd

      • En natuurlijk: ik heb geen verstand van het rechtssyteem maar dhr. Hiddema des te meer. Gelukkig maar. Ook een minister – al blaast ze nog zo hard van de toren – staat niet boven de wet. Het wordt tijd dat een ‘onbevoordeelde’ rechter – zonder D66 achtergrond – hier eens zijn/haar conclusies uittrekt. Hierbij voor de lezer: Theo Hiddema is aan het woord…
       https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/02/hiddema-verdedigt-aangifte-ollongren-geeft-volkertjes-vrijbrief-582749/?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=nieuwsbrief&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=els_6feb18

      • @Ronaldo
       Ik begrijp je irritatie en boosheid. En ik wil die bedreigingen ook helemaal niet wegpraten, laat staan goedpraten. Maar geloof me, er worden in Nederland heel veel mensen bedreigd, zelfs ik. En die mensen vind je links en rechts, daar is geen enkel verschil tussen. Bedreigingen tegen politici, maar ook lastige buren, sporttegenstanders, ongewenste buitenlanders. Maar de meeste mensen doen het af met een opmerking, dat je het allemaal niet zo serieus moet nemen. Ik heb ook niets met die bedreiging gedaan. En inderdaad, er wordt maar heel zelden uitvoering gegeven aan een bedreiging.
       Helaas zijn we in Nederland tot dit niveau afgezakt, maar gelukkig zijn verreweg de meeste van die bedreigingen niet serieus bedoeld. Je moet er wel serieus mee omgaan, natuurlijk.

       Ik hoop, dat niet elke politicus zichzelf in de schijnwerpers zet door die bedreigen breed uit te dragen. Een enkele keer mag dat natuurlijk, zoals nu Baudet en Hiddema.

    • Laster en smaad zijn strafbaar, wat Wilders deed ook en waar Holleeder van beschuldigd wordt ook. Die strafbaarheid is inderdaad de overeenkomst, maar dan ook de enige, want verder zijn het appels, peren en botsauto’s, onvergelijkbaar dus.
     Oh ja, dit is niet beledigend bedoeld, maar ik wil al te grove vergelijkingen vermijden, omdat dat ons niets verder brengt.

   • Dat klopt en waarschijnlijk maakte ze die opmerkingen juist met het doel om zelf ook even in de belangstelling te staan.

     • Nu blijkt Baudet minder handig dan hij eerst leek. Was de actie in de richting van Ollongren slim en eigenlijk ook wel nuttig (laat de rechter zich maar eens uitspreken), met de uitzetting uit het FvD van twee partijprominenten doet hij de geboekte winst weer volledig teniet en misschien wel erger.

  3. Vind het maar raar dat Wilders wel voor de rechter staat.
   Laster is via bedrog iemand zwart maken.
   Laster t.a.v. een persoon, partij en dus ook nog eens een grote groep stemmers – voor zoiets gevoeligs als racisme – staat – indien het een onwaar feit betreft (waar staat het in het programma?) m.i. gelijk aan politiek haatzaaien en opruiing.. Je zet immers bevolkingsgroepen tegen elkaar op (FVD-stemmers versus anti-racisten partijen)… Het gevaar dat daar ongelukken van gaan komen is levens groot.
   Wilders wel en Ollongren niet…
   Ik zie het verschil niet tussen beiden…
   Er wordt m.i. een maatschappelijk gevaarlijk spelletje gespeeld voor een paar stemmen.
   Waar liggen ondertussen de grenzen dan??

  Comments are closed.