Winkelen op de zevende dag

  9
  326

  Leestijd: 2 minuten.

  Je hebt gemeenten waar je op zondag volop kunt winkelen en gemeenten waar op de dag des Heren alles potdicht is. De samenstelling van de gemeenteraad geeft daarbij de doorslag. Volgens de Winkeltijdenwet uit het paarse jaar 1996 mogen winkels in principe alleen op doordeweekse dagen open zijn, maar hebben lokale besturen diverse mogelijkheden daarvan af te wijken. Ze kunnen jaarlijks op twaalf zon- en feestdagen vrijstelling verlenen, zodat de middenstand dan toch zijn deuren mag ontsluiten, en ze kunnen ook nog eens ten behoeve van ‘het toerisme’ extra vrijstellingen afgeven. In steden als Amsterdam en Den Haag bijvoorbeeld zijn de winkels elke zondag open. Maar er zijn ook plaatsen waar dat op zondag nooit het geval is. Dat zijn vrijwel onveranderlijk plaatsen waar christelijke partijen als ChristenUnie en SGP de dienst uitmaken.

  Deze partijen hechten zeer aan de zondag als rustdag. Ze beroepen zich daarbij op de bijbel. Die noemt overigens niet de zondag maar de zaterdag als zevende dag, waarop God uitrustte van het scheppen en waarop het dus niet aangaat om pindakaas of spijkerbroeken te verkopen c.q. te kopen. Maar goed, volgens SGP en ChristenUnie dient de zondag een dag van bezinning te zijn en mag er dus niet worden gewerkt (al zijn ze bereid de activiteiten van politie, brandweer, ziekenhuizen etc. door de vingers te zien). De twee partijen gaan er kennelijk vanuit dat de rest van de samenleving wel begrip zal opbrengen voor hun minderheidsstandpunt.

  Of dat zo is, valt sterk te betwijfelen. Gisteren was het de dag voor Kerstmis, een dag waarop veel mensen graag winkelen en waarop heel wat winkeliers maar al te zeer bereid zijn in deze behoefte te voorzien. Maar dat kon lang niet overal. In maar liefst 58 gemeenten bleven de winkels op last van het gemeentebestuur gesloten, veelal plaatsen in de biblebelt. In Geldermalsen leidde dat tot burgerlijke ongehoorzaamheid: twee winkeliers openden tegen de regels in toch hun deuren. Ze kunnen nu een boete van 20.000 euro of een half jaar cel tegemoet zien. Maar de betreffende middenstanders namen het risico voor lief. “Anders lopen we veel omzet mis”, zei een van hen tegen de NOS. “Dit is de belangrijkste zondag van het jaar.”

  Het blijft afwachten of de twee in overtreding zijnde winkeliers daadwerkelijk een straf opgelegd krijgen. Als dat niet gebeurt, is het hek waarschijnlijk van de dam. En gebeurt het wel, wordt het dan niet hoog tijd om de Winkelsluitingswet aan te passen? Ook al mogen alle winkels op zondag open zijn, iedereen houdt toch de volledige vrijheid om op die dag thuis te blijven en de Schrift te lezen?

  9 REACTIES

  1. Prima reactie Jan, ben het geheel met je eens. Er is geen sprake van dominantie, doordrukken en wat dies meer zij. Ook partijen als de SP kijken gelukkig verder dan het dwingende 24/7. Het gaat niet alleen om geloof, maar zeker ook om welzijn van iedereen. En in deze doorgedraaide wereld is een moment rust inderdaad een zegen. Fijn dat er nog partijen zijn die daarop letten. Jammer Ronaldo dat je jeugd zo’n stempel drukt op je gemoed nu. Maar een tip: probeer je frustraties achterwege te laten, want die worden zo langzaamaan erg voorspelbaar. Democratie wil zeggen dat je soms je zin krijgt en soms niet. Dat heet geen dwang, maar dat is een gevolg van stemming en afspraken.

   • @Nico,
    Dank voor je mededogen. Je hebt ergens wel gelijk besef ik. Het is fijn voor een groep, zeker in een gemeente, dat zij – via democratie en gemeente-verordeningen – haar omgeving zo kan inrichten dat zij zich thuis voelt. Net zo fijn is het dat anders-denkenden uit kunnen wijken naar andere plaatsen, waar dat geen gemeengoed is. Dat is acceptabel.
    Anders wordt het wanneer diezelfde groep nationaal meerderheidsbesluiten blokkeert vanuit datzelfde geloof betreffende vragen over leven en dood die alleen jou aangaan. Daarmee dringen ze privé sfeer in – ook al ben je ‘hun’ omgeving ontvlucht.
    Dat vind ik onacceptabel.
    En… ze zullen het niet laten, want het ligt de aard van hun geloof. Daar vervalt het compromis.
    Door de coalitievorming krijgen ze democratisch die mogelijkheid en kunnen ze als minderheid de meerderheid blokkeren. Het manco van de representatieve democratie.
    Vandaar dat ik voor referenda ben.
    Anderszins krijgen we door migratie een nieuwe situatie waarin gelovigen van een ander geloof uiteindelijk demografisch een meerderheid gaan vormen in de toekomst. Dat vind ik als seculier persoon een reden tot grote zorg.
    Zo zijn de dingen in het leven. Compromis is niet altijd mogelijk. Daarom gebruikt dhr. Segers ook het woord onacceptabel. Wat ik net zo onacceptabel vind als zijn geloof. Mijn leven is het mijne, zijn leven het zijne. Zolang we ieder onze weg kunnen gaan is het voor mij geen probleem. Voor hem is dat schijnbaar anders…
    Vandaar onacceptabel. Het zij zo.

  2. Twee dingen:
   1. Weer proberen gelovigen ook aan niet-gelovigen op te leggen te leven volgens de gedragsregels van hun geloof. Respectloos.
   2. De zevendaagse winkelopening is een groot probleem voor kleine winkeliers. Zij kunnen vaak geen personeel inhuren en moeten toch ook af en toe eens bij hun gezin zijn. In sommige winkelcentra moeten zij – op straffe van forse boetes – toch op zondag open zijn. Ook deze dwang vind ik verwerpelijk.

   En dit alles maakt het toch nog gecompliceerder dan een ‘ik wil dit of ik wil dat’. Lastig. Als SP’er leef ik wel mee met de MKB’ers die net genoeg verdienen om te draaien maar niet genoeg om personeel in te huren. Wel zo charmant dat deze winkeltjes nog bestaan in plaats van alleen de eenheidsworst van de grote ketens.

  3. Als mensen zich beroepen op de bijbel om op zondag niet te werken en niet willen winkelen, heb je dat te respecteren. Alleen zij moeten mensen dan ook respecteren die wel willen werken en/of winkelen, bijvoorbeeld omdat zij niets met de bijbel hebben. Dus niets doen wat tegen je geloof is, maar ander mensen niet je geloof(sregels) opdringen.

  4. De redactie kon het niet laten om in het naschrift op mijn reactie toch nog te spreken van een dominante rol van ChristenUnie en/of SGP in gemeenten in de biblebelt. Het woord dominant betekent “overheersend” of wel “de overhand hebbend”. Ik heb juist beweerd dat bijna nergens de CU + SGP in gemeenten samen de meerderheid vormen. Dus moeten er meerdere partijen (gelukkig!!) zich op het standpunt hebben gesteld dat de winkels daar zondags gesloten zijn. Het is kennelijk toch moeilijk om de democratie ook in deze respectvol te volgen. Zere tenen?

   NASCHRIFT REDACTIE: Als het woord ‘dominant’ u niet bevalt, laten we dan zeggen dat in de biblebelt-gemeenten ChristenUnie en SGP bovengemiddeld vertegenwoordigd zijn. Daardoor drukken ze, hoewel ze weliswaar geen meerderheid vormen, een onmiskenbaar stempel op het beleid. Of wilt u dat ook ontkennen?

   • Als we het over representatieve democratie hebben, waar een CU slechts met 5 zeteltjes aan mee ‘mag’ doen, zien we hele grote dominante zere tenen, wat betreft het democratische recht een motie in te dienen in de Tweede Kamer (zie link).
    Ben het geheel met de redactie eens. Kom uit zo’n SGP plaatsje…
    ‘Stempel drukken’, is m.i. gezien mijn ervaringen nog een vriendelijkheid…

  5. Wat een zegen dat er nog gemeenten zijn waar de winkels op zondag en bepaalde christelijke feestdagen zijn gesloten. eindelijk rust in die gestreste puur economisch gerelateerde wereld van heden. Dat het voornamelijk plaatsen zijn waar, volgens het artikel, CU en SGP de dienst uitmaken, is bepaald geen juiste voorlichting.
   Er zijn vrijwel geen plaatsen in Nederland waar CU + SGP de dienst uitmaken. Dat zal in het overgrote deel altijd zijn met nog meerdere partijen. Bovendien is de term “de dienst uitmaken” een misleidende, want ook al zou het zo zijn dat die twee partijen ergens de meerderheid hebben, dan nog zijn deze raadsleden democratisch gekozen en zijn het democratische besluiten. Ik dacht altijd dat die democratie boven alles verheven was bij velen. Of geldt het alleen maar als het besluiten zijn naar de eigen zin en mening? Dan ziet het er droevig uit in ons landje. Het artikel getuigt in ieder geval van weinig respect.

   NASCHRIFT REDACTIE: Uit deze site blijkt dat de winkels op de zondag voor Kerstmis vooral gesloten bleven in gemeenten in de biblebelt. In deze gemeenten spelen ChristenUnie en/of SGP doorgaans een dominante rol. https://www.openingstijden.nl/publicaties/winkels-zijn-de-zondag-voor-kerst-bijna-overal-open/

   • Ik vond in mijn jeugd de zondag een verschrikkelijk saaie dag. Mocht zelfs als kind geen tv kijken want dan keek je naar mensen die werkten…
    Wat was ik blij dat ik maandag naar school kon gaan.
    Toen ik zes jaar was wist ik het al, zodra ik kon werken weg wezen daar!
    Woon nu in een stad waar op zondag alles open is. Heerlijk!

  Comments are closed.