Wonderkind wint in Oostenrijk

  3
  408

  Leestijd: 1 minuten.

  De conservatieve partij (ÖVP) van de jonge minister van buitenlandse zaken Sebastian Kurz (31) heeft de Oostenrijkse verkiezingen gewonnen. De extreemrechtse FPÖ kwam als derde uit de bus. De sociaaldemocratische SPÖ die nog met de conservatieven in de regering zit, moet met de tweede plaats genoegen nemen en behaalde een van de slechtste resultaten in haar geschiedenis.

  De uitslag is een onmiskenbare ruk naar rechts, ook omdat de Groenen een afstraffing moesten incasseren.

  De partij van Kurz krijgt volgens de laatste prognose 31,7 procent van de stemmen, goed voor 62 van de 183 zetels, een winst van 15. De populisten sleepten 25,9 procent (50, plus 10) binnen, terwijl de sociaaldemocraten met 26,2 procent en ondanks een zetel winst (53) een nederlaag leden die hard is aangekomen. De Groenen dreigen voor het eerst sinds 1986 te struikelen over de  kiesdrempel van vier procent. Hun voormalige leider Alexander van der Bellen is een jaar geleden nog tot president gekozen.

  De winst van de conservatieven betekent dat de Kurz, bijgenaamd Wunderwuzzi (wonderkind), naar alle waarschijnlijkheid de jongste regeringsleider in Europa wordt. Waarnemers gaan ervan uit dat hij een coalitie zal vormen met de populisten. De sociaaldemocraten gaan in de oppositie hun wonden likken al willen enkele kopstukken regeringsverantwoordelijkheid en zelfs een coalitie met de FPÖ niet uitsluiten.

  Kurz had een uitgekiende campagne gevoerd die volledig op zijn persoon was toegesneden. Hij had bovendien de belangrijkste  programma van de populisten overgenomen: tegen ‘islamisering’, voor een immigrantenstop en het sluiten van de grenzen. Hij profiteerde ook van een lastercampagne die de SPÖ, tot gisteren zijn regeringspartner, tegen hem had gevoerd.

  Met zijn strategie slaagde Kurz erin de aanval van de populisten op de poll position in de Oostenrijkse politiek af te slaan. FPÖ-leider Heinz-Christian Strache leek lang de grote winnaar van de verkiezingen te worden maar moest nu behalve conservatieven ook de sociaaldemocraten voor laten gaan.

  De vluchtelingencrisis heeft de verkiezingscampagne gedomineerd en zal ook in het programma van de toekomstige regering een hoofdrol spelen. Wenen zal zich naar verwachting harder opstellen tegen het vluchtelingenbeleid van Brussel.

  3 REACTIES

  1. Onze regering volgt op een slaafse manier de oekazes uit Brussel.
   En omdat de EU het verstandig vindt om honderdduizenden migranten in Europa toe te laten, volgt ons land meteen.
   Het gevolg is dat de migranten niet integreren, maar overal hun eigen ministaatjes organiseren.
   Dat gebeurt meestal in de zeer drukke randstad. Daar heeft iedere stroming ‘n eigen moskee, en er wordt gewoon in de eigen taal gecommuniceerd en gehandeld.
   De oorspronkelijke bevolking bekijkt het maar !
   Inmiddels is het duidelijk dat ‘n groot deel van de ned. bevolking dit niet wil, maar dat maakt de regering niets uit. Alle deuren staan wijd open, nog steeds.
   Dus ook hier zullen de anti-EU en anti-migratie partijen groter worden , daar komen ze straks wel achter.
   Laatst was ik weer ‘n paar weken in Brabant. In het dorp in twee weken tijd vijf hoofddoekjes gezien !
   Ergo, het ziet er naar uit dat de regering de migranten voornamelijk in en rond de drukke steden plaatst.
   Dan valt het minder op, omdat daar toch al veel migranten wonen. Inmiddels vluchten veel oudbewoners de steden uit.
   De volgende verkiezingen zullen onze politici voor grote verrassingen komen te staan.
   Wie niet horen wil moet maar voelen. Hun rol zal eerder zijn uitgespeeld dan ze denken.

  2. Hoe meer immigratie de EU wil, hoe groter de populistische partijen worden. Het falen van buitengrensbewaking breekt de EU op. Ze kan nu proberen de instroom te beperken, maar ondertussen zijn er al zoveel migranten binnen haar grenzen dat feitelijk het probleem aanwezig zal blijven. Het is een splijtzwam en het valt op omdat islam zo’n ander soortig geloof en leefstijl is dat dit nog vele jaren blijft spelen.
   Vooral de Oost-Europese staten, die geen koloniale verleden hebben, hebben een vrij homogene bevolkingssamenstelling. Het verlangen van onze regering om het assielbeleid in de EU te centraliseren zal geen weerklank vinden in Oost-Europa omdat die weigert een verdeelsleutel te accepteren. Door de homogeniteit en de katholieke achtergrond voelt een verplichte opname van een niet-blanke danwel voornamelijke uit moslims bestaande bevolking als zware schending van souvereiniteit.
   Het anti-migratie blok van landen dat zich vormt binnen de Unie is het begin van een beweging van meerdere machtscentra in de Unie. Het doet bijna denken aan de vorming van het oude Oosterijkse Hongaarse Rijk.
   Verder is het opvallend dat de christen-democraten het gedachtengoed van de-islamisering in Oosterijk omarmd heeft. Gezien het succes, vraag ik mij af of dit ook een nieuwe beweging gaat zijn binnen het politieke landschap van de Unie.
   Als dat zou gebeuren voorzie ik moeilijke tijden voor socialistische partijen, immers deze anti-migratie christendemocraten zullen vanwege dit thema eerder veroordeeld zijn samen te werken met populistische rechtse partijen.
   Een ander effect is dat juist deze populistische partijen ook anti-eu zijn.
   Migratie is (alvast in Oost-Europa) een hefboom geworden tegen centralisatie van macht in de EU.

  3. Beste redactie, beste Peter,
   Jullie hadden al eerder geschreven dat het
   “populisme” in Europa zeker niet moet worden
   afgeschreven. Jullie hadden gelijk, zoals ik al
   verwacht had. Al eerder schreef ik:
   Als onze regeringen, op het pluche, te arrogant
   zijn om te luisteren naar de problemen en de wil
   van het gewone volk, zal dit via democratische
   verkiezingen gebeuren. Oostenrijk is misschien
   het eerste land, maar ik voorspel dat deze ont-
   wikkeling de komende vijf jaar in vele Europese
   landen zal gebeuren. Of je daar blij mee moet zijn,
   is een andere vraag. Maar het gebeurt dus wel!!
   Bert.

  Comments are closed.