Wopke doet het

  17
  719

  Leestijd: 2 minuten.

  Na ruim 16 uur bakkeleien is er dan een akkoord, Italië en Spanje krijgen Europese hulp om de coronacrisis te boven te komen. Geen eurobonds waar alle eurolanden verantwoordelijkheid voor zouden hebben gehad, maar steun uit het noodfonds ESM.

  Uit dat noodfonds kan 240 miljard worden geput, via de Europese Investeringsbank komt 200 miljard beschikbaar voor getroffen ondernemers en 100 miljard voor deeltijd-ww. Het betreft allemaal leningen en putten uit het noodfonds moet stoppen als de crisis voorbij is.

  Minister Wopke Hoekstra van Financiën is er in geslaagd zijn verzet tegen eurobonds staande te houden. Dat had Italië het liefst gehad, goedkoop honderden miljarden lenen onder dekking van de rijkere noordelijke landen die hun huishoudboekje wel op orde hebben. Italië uit de brand, de rest moet maar lappen als Italië niet terug kan betalen. Dat feest gaat in elk geval niet door en als het stof is neergedaald zullen in elk geval alle noordelijke landen Wopke eeuwig dankbaar zijn dat hij bereid was op dit punt voorvechter te zijn. Hij had Oostenrijk en Finland al op zijn hand, Duitsland eigenlijk ook maar de Duitsers vonden het wel fijn als ze dat niet zo hardop hoefden te zeggen.

  Italië kan nu hulp krijgen zonder verdere voorwaarden. Hoekstra had aan Europese hulp ook de voorwaarde willen verbinden dat de economie gesaneerd zou worden, maar dat punt is weg. Het zou ook weinig zin hebben gehad als een land compleet op apegapen ligt zoals nu het geval is.

  Kortom, zoals gewoonlijk een echte Europese oplossing. Er wordt solidariteit getoond, maar de afzonderlijke landen zijn niet bereid hun hoofd in de strop te steken voor een ander. Of de miljarden die nu vrijkomen genoeg zijn valt te betwijfelen, maar de prikkel voor de zuidelijke landen blijft om zich zelf uit de modder te trekken. De wetenschap dat er altijd supergoedkoop geld voorhanden is (onder dekking van de noordelijke landen) om de gaten steeds maar weer te stoppen is er niet.

  Niettemin zal de economische schade straks enorm zijn, zowel voor noord als zuid. In elk geval kunnen we nu vaststellen dat de eurozone nog bij elkaar zit, mede gesteund door de 1100 miljard die de Europese Centrale Bank erin pompt. Maar het zal nog jaren vergen om dit te boven te komen en als Italië en Spanje moeite houden om de nu verstrekte leningen terug te betalen zitten toch alle 19 eurolanden met de zeperd, want het Europese noodfonds ESM is van allemaal.

  17 REACTIES

  1. Wopke doet het, en valt daarmee als christendemocraat volledig door de mand.

   Vroeger hoorde je nog wel eens: de sterkste schouders moeten de zwaarst lasten dragen. Het kabinet draait dit om: wie het goed had, wordt nu goed beschermd. Wie het slecht had, wordt slecht beschermd.

  2. Ale commentaren gelezen hebbende: heeft ie het wel zo goed gedaan? Mijn mening:

   De meeste VVD politici (M/V) zijn Eurofiel maar de potentiele VVD kiezers zijn dat niet. En dat weten ze. Een rare situatie maar goed (misschien heeft het te maken met toekomstige baantjes?).

   Dus aan het Nederlandse volk goed laten zien dat je tegen coronabonds bent maar ondertussen wel een deal sluiten die Nederland ook heel veel geld kost.

   En dus de Nederlandse potentiele VVD kiezers tevreden stellen alsmede de Zuiderlijke landen (incl. Frankrijk).

   In dat opzicht heeft Wopke het goed gedaan. Maar niet voor het Nederlandse volk.

  3. Ik vraag me af of al dat geld wel werkelijk bestaat, of dat de geldpersen nu 24/7 gaan werken. Is er iemand die daar een deskundig antwoord op kan geven ?

  4. De corona-crisis bewijst dat de soevereine staten binnen Europa nog recht overeind staan. De aanpak en maatregelen tegen de verspreiding van het virus zijn in de EU lidstaten zeer divers. Elk land doet het op z’n eigen manier: een volledige lockdown, een halve lockdown of bijna geen maatregelen. Brussel coördineert slechts een bijdrage voor de bestrijding van de ziekte voor vooral de meest getroffen landen binnen de EU. Dat er over geldelijke bijdrage voor wederopbouw van de economie zoveel door vooral de noordelijke landen gesteggeld wordt, is ook al een bewijs dat niemand hoeft te vrezen voor een eventuele federale staat van Europa. Die komt er nooit en hoeft er ook niet te komen. Een ding staat vast: bij het omvallen van staten als Italië, Griekenland en Spanje en tevens een Nexit, lopen we met z’n allen in onze onderbroek…

   • @Anton,
    Voor het moment heeft u gelijk. Maar dat daar de kous niet mee af is blijkt wel aan de reactie van premier Conte van Italië. (Link) Bovendien ook Frankrijk wil perse eurobonds en interpreteert de uitkomst van het akkoord waarin gesproken wordt van “nieuwe innovatieve financiële mechanismes” als aanloop naar eurobonds.
    Het gevecht is dus NIET over: het begint juist voor de Eurofielen die m.i. de corona pandemie misbruiken om een coupe te plegen binnen de EU. U sust iets waar ik niet gerust op ben.
    Bovendien: het mag dan geen coronabonds heten maar er wordt evenwel 540 miljard gezamenlijk geleend. (Link) Wat is het verschil? Ergo: men verwacht dat het geld door banken en pensioenfondsen opgebracht wordt. 60% Van al het pensioengeld in de EU is Nederlands!!! Gaat daar mijn pensioenvermogen nu heen? Naar Italië? Daar ben IK het anders NIET mee eens. ?
    https://www.nu.nl/economie/6044152/italiaanse-premier-conte-niet-tevreden-over-akkoord-eurogroep.html
    https://nos.nl/artikel/2330092-540-miljard-euro-voor-coronahulp-waar-komt-dat-geld-vandaan.html

    • Vertrouw de EU en onze Overheid maar niet. Het akkoord bevat voldoende vaagheid om ons toch voor Z-EU te laten betalen.
     Zorg dat je je geld van de bank haalt en belegt in iets zoals edelmetaal, juwelen, etc; daar heeft de ESB geen zeggenschap over.
     Lijfsieraden hoef je trouwens niet op te geven als vermogen dus betaal je daar ook geen belasting over.
     Zorg dat je zo min mogelijk geld op de bank laat staan!

  5. Wopke heeft het goed gedaan. Een dakloze kan ik wel een euro geven maar niet een huis.

   Het is een wonder dat het sociale vangnet in Nederland werkt. Op grotere schaal gaat het niet werken. Het werkt dus ook niet in de VS. Ook niet in India, Indonesia, China, etc.

  6. Italie bezit, zo ik via de media vernam, op de USA na de grootste goudvoorraad ter wereld, hoe moeten wij dit rijmen met hun enorme financielle schulden positie?
   Schuldenpost steeds hoger en dan veel goud achter de hand houden als borg en ondertussen bij Europa bedelen?
   Ik kom er niet uit. Wie weet het juiste antwoord?

   • Pieter, als een Nederlander in de problemen komt en moet terugvallen op de sociale Dienst, mag deze veel dingen ten gelde maken en tot een maximaal bedrag in bezitting houden.
    In zo`n geval zou Italië met het goud de markt op moeten lijkt mij.

   • Een goeie, Duitsland zit ertussen, dus Italie op 3? Maar toch, gigantisch veel geld. Ook Frankrijk zit goed. Kunnen ze heel wat ziekenhuizen van bouwen.
    Moet toch zo’n beetje 80 miljard waard zijn?

  7. Dat was Wopke geraden, anders was zijn politieke toekomst onzeker geweest!
   Overigens, er zitten nog genoeg vage afspraken in de overeenkomst om daar onderuit te komen. We zullen zien hoe standvastig Rutte en Hoekstra zullen blijven.

   Ik heb door de vorige Eurocrisis flink verlies geleden, mede door de weigering van de Zuidelijke landen om hun EU-afspraken na te komen. Dat zal ik niet nogmaals accepteren; dan zal ik zonder aarzeling op FvD of PVV stemmen!

  8. Nochtans is de financiële schade beperkt. Want het gaat alleen om ESM geld. Natuurlijk is er nog een waarheid: ook voor de ECB-balans geldt hetzelfde. Dat de EU-schuldrekening ‘buiten’ de officiële Nederlandse staatsschuld om blijft oplopen is evident. Er zou een supplement aan toegevoegd moeten worden, om waarlijk politiek transparant naar de bevolking te kunnen zijn. Het is als met het officiële cijfer van de corono-besmettingen: men ‘ziet’ alleen wat men test en registreert. Het geeft een vals beeld van de werkelijkheid. De Nederlandse staatsschuld is meer dan Nederland alleen.
   Overigens het laatste woord is nog niet gezegd: de Eurofielen politici blijven zinspelen op eurobonds. Voorlopig hebben ze het over ‘innovatieve nieuwe financiële instrumenten’ maar Frankrijk interpreteert dat toch als eurobonds. Italië ook. Daar gaat nog een hoop heibel van komen Rutte ‘Mark my woords’.
   Ik walg ondertussen compleet van al deze pogingen om via de corona toch tot de oude gedroomde transferunie te komen. Dat de PvdA en GroenLinks (en natuurlijk Jetten ?) dat steunen maakt dat ik hen nu ook zie als corona-lijkenpikkers. Het heeft niets van doen met de corona-crisis noch solidariteit. ?

   • Ondertussen ga ik mij toch echt afvragen: wat kost die euro ons? Het project zou ons alleen maar rijker maken, beweerde Zalm (VVD) ooit. Vorig jaar beweerde men nog: je verdient er een extra maandsalaris mee. ? Zou het echt?
    Maar het wordt mij wel duidelijk dat dit muntje de zuidelijke geldduivels dient om dat ‘extra’ maandsalaris ‘verdienen’ om te buigen naar twee maandsalarissen weggeven. Zoals Pieter terecht hierboven stelt: Italië heeft een goudvoorraad 6x zo groot als Nederland. Frankrijk idem. De goudprijs gaat momenteel helemaal door het plafond. Da’s te samen zo 300 miljard mee te innen.
    Maar DAAR zwijgt het zuiden over. Onze politici ook… ?
    Ik krijg hiervan een vieze smaak in mijn mond. Want (zie link) de Eurofielen laten niet los om ons via de euro hun schulden aan te smeren. Walgelijk om de coronacrisis zo te misbruiken. ? Ik heb mijn buik er van vol: rot op, neem een zeuro en ga als zuiden samen schulden aan, dan kan je devalueren en geldprinten zo veel je wilt.
    Van mij hoeft dit smerige ‘samenwerkings’ verband niet meer.
    Aasgieren zijn het.
    https://www.telegraaf.nl/financieel/1876577287/hoekstra-krijgt-zijn-zin-maar-losse-eindjes-blijven-over

    • Overigens ben ik blij dat dhr. Hoekstra zo ferm optreedt tegen een minderheidsgroep landen waarvan we weten dat de meesten het nooit met de begrotingsregels zo nauw namen of willen nemen. Da’s HET echte probleem.
     Helaas is komt het ‘verraad’ ook uit ‘ons’ midden. De coupplegers – die ‘solidariteit’ als pressiemiddel misbruiken om ons ons geld en soevereiniteit te ontnemen zullen niet ophouden! ? Virussen zijn een soort bloedzuigende vampieren die je gezondheid ondermijnen en je vindt ze op allerlei gebieden. Onze financiële gezondheid bij voorbeeld. PvdA’er Timmermans staat voor de EU klaar om onze nationale held Hoekstra alsnog te vellen met een linkse hoek. Tja, daar heb je dus een landgenoot die zijn belangen ergens anders ziet. Corona als politiek pressiemiddel… ?
     Het is mij duidelijk dat dit binnenlands nog hoog gaat opspelen bij hen die ons dolgraag ‘uitleveren’ aan de EU. Voorgoed… Het virus ‘solidariteit’ is feitelijk een rasechte couppoging geworden der Eurofielen. Ook de corona komt terug in golven. Da’s haar eigenschap. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2330103-timmermans-over-gesteggel-in-de-eu-europa-loopt-hierdoor-littekens-op.html

   • Rob Jetten van D66 wordt inmiddels het Duitse “Job Retten” genoemd; dat geeft de lading beter weer.
    Ik lees net het boek “het Hooge Nest” van Van Iperen; daarin wordt de kwalijke rol van Abraham Asscher bij de Joodsche Raad meermaals genoemd. de naam Asscher komt bekend voor, toch?
    De EU is voor mij de opvolger van de Duitse bezetter uit ’40 – ’45 met de PvdA-er Frans Timmermans als commissaris. Doel van de EU: Ein Gross Europäisches Reich.

    Daar wil ik niets mee te maken hebben.

  Comments are closed.