Wopke wil hogerop

  6
  1323

  Leestijd: 2 minuten.

  Het aantal VVD-kiezers dat overweegt op het CDA te gaan stemmen is volgens Maurice de Hond ‘duidelijk groeiend’. ’s Lands bekendste koffiedikkijker denkt dat dat komt door de toenemende populariteit van een aantal CDA-ministers. Hij noemt Wopke Hoekstra (Financiën), Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie). Die zijn duidelijk geliefder dan VVD’ers als Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Laat staan dan Mark Rutte zelf.

  Of het allemaal klopt weet ik niet, maar het klinkt plausibel.  Want wie zit er nu te wachten op oudgediende klunzen als Dekker en Wiebes? Of op premier Rutte, die druk bezig lijkt zijn derde kabinet naar de mallemoer te helpen?

  Nee, dan Hoekstra en De Jonge. Die komen nog maar net kijken en zijn dus fris en fruitig. Van beiden bestaat de indruk dat ze graag CDA-leider willen worden. Die functie komt aan het eind van deze regeerperiode vrij, als de arme Sybrand Buma er naar verwachting mee ophoudt.  Hoekstra en De Jonge hebben weliswaar nooit toegegeven dat ze in de markt zijn voor de hoogste positie bij het CDA, maar ze spreken de talrijke mediaberichten daaromtrent ook niet  tegen.

  Vooral Hoekstra geeft er voortdurend blijk van dat hij hogerop wil. Als minister van Financiën krijgt hij volop de kans zich te etaleren, en dat laat hij niet na. Denk maar aan zijn krijgshaftige optreden in de KLM-kwestie. Of aan zijn onverzettelijke taal over het begrotingsoverschot.

  Ook in Brussel staat Wopke zijn mannetje. Met ijzeren volharding houdt hij zijn EU-collega’s daar voor dat Nederland niets voelt voor een ‘schokfonds’ om noodlijdende lidstaten te hulp te kunnen schieten. Hij schrikt zelfs niet terug voor dreigementen in een interview met de Financial Times.

  Nu is dat schokfonds een idee van de Franse president Emmanuel Macron, die zich gesteund weet door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Er valt dus niet aan te twijfelen dat het fonds er in enigerlei vorm zal komen. Maar voorlopig houdt Hoekstra dapper stand.

  Het doen van politieke voorspellingen is altijd riskant, maar ik durf wel te wedden dat Hoekstra’s verzet minstens zal duren tot 23 mei. Op die datum vinden in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Tot dan is er dus geen ruimte voor eurofiele geluiden. Veel kiezers zien de EU als een instituut dat het belastinggeld met bakken over de balk kiepert. Eurosceptische partijen maken zich dan ook handenwrijvend op om over anderhalve maand de verkiezingswinst te incasseren. Mocht Hoekstra erin slagen deze kiezers zoveel mogelijk binnen het regeringskamp te houden, dan is hij in de strijd om Buma’s opvolging de te kloppen man. Zeker als hij het ook nog voor elkaar krijgt om ze van de VVD naar het CDA te lokken.

  6 REACTIES

  1. Ik hoop dat Hoekstra zijn poot stijf houdt. Merkel en Macron willen een eurozone begroting waarin Nederland geen veto heeft. Een extra begroting buiten de EU-begroting. Het is DE start van de transferunie. Het is ook alles wat Hoekstra in december j.l. niet wilde.
   Nederland – deze regering – is gek als ze daarvoor tekenen.
   Het is overhevelen van ons belastinggeld naar andere landen die het allemaal niet zo nauw nemen met hervormingen en begrotingsdiscipline. Het is een nieuwe manier van Macron om Frankrijk te financieren. Terwijl onze regering te beroerd is om de AOW op 66 jaar te zetten zal dat stukje Nederlandse bezuinigingen met Merkels/Macrons voorstel zo richting Frankrijk en Italie worden overgeheveld. En Nederland zelf – zo is de opzet van onze grote europese buren – heeft daarover niets te zeggen. Betalen mogen we.
   Terwijl in Italie men nu zelfs met 63 jaar met pensioen gaat…

   • Ronaldo, ik heb tijdens mijn vele buitenlandse dienstreizen naar diverse onvrije landen veel gepraat met collega’s; dat was weliswaar tegen de bedrijfsinstructies in maar daar had ik lak aan.
    Ik heb met hen gesproken over hoe zij overleefden in zo’n land en daar heb ik veel van op gestoken.
    Ik had nooit gedacht dat die overlevingskennis me nog van pas zou komen in ons eigen land en de EU. En die ervaring deel ik nu zoveel mogelijk met anderen; inderdaad een vijfde colonne.

  2. @Binjamin
   U verwacht toch niet dat ons piepkleine landje in staat is door de activiteit van Wopke het zg. schokfonds
   ter ziele te helpen ? Zolang Duitsland en Frankrijk in Europa de dienst uitmaken zal Wopke – blijkbaar uw idool –
   het tenslotte moeten afleggen. Uw grote vertrouwen in de politiek is mijns inziens nogal naief, en ik zou bijna zeggen dat u hierin een enkeling bent. Ik gun u overigens uw mening, dus blijf vooral volharden.

   • Ik heb inderdaad groot vertrouwen in de politiek. Vergeet niet dat de leeuw op voetbalschoenen de hele wereld aan kan en zeker met Wopke in het doel. Vergeet ook niet dat wij Volendam hebben en Madurodam. En is het niet onze Mark die het tere vaasjes met liefde beschermt, het fantastisch vaasje in dit fantastische land waarvan hij in de vezels aanvoelt hoe het bestuurd moet worden zodat het tere vaasje niet breekt in de stormen die rondom ons land woeden. Mijn vertrouwen in Mark is onaantastbaar net als mijn vertrouwen in GroteSterkeLeider, en Jesse, en Thierry en Buma en ga zo maar door. Maar Wopke staat bovenaan mijn lijstje. Hij vertegenwoordigt voor mij de leeuw die op voetbalschoenen de hele wereld aan kan en zeker de EU. Toen Wopke de KLM binnen stormde vluchtte de Franse leiding onmiddellijk naar Parijs, zo is het wel gegaan. Als Wopke naar Londen mag komen is het hele Brexitgedoe binnen een dag geregeld, daarom daarom durft men hem niet op Downingstreet te ontvangen.

   • Weet je, Nederland heeft voor dit soort zaken vetorecht dus ons land kan dit wel degelijk tegen houden. Dat de rest van onze laffe coalitie daar niets voor voelt maakt duidelijk dat dit hun toekomstige baantje binnen de EU in de weg zit; voor wat hoort wat, toch? Of te wel corruptie; onze soevereiniteit en geld in ruil voor hun baantje.

  3. Ik ben helemaal weg van Wopke: Met ijzeren volharding houdt hij zijn EU-collega’s daar voor dat Nederland niets voelt voor een ‘schokfonds’ om noodlijdende lidstaten te hulp te kunnen schieten. Hij schrikt zelfs niet terug voor dreigementen in een interview met de Financial Times. Ik vind ook dat we China in open doel moeten laten schieten en noodlijdende lidstaten moeten verkopen aan China. Wopke echt een politicus die stelt dat regeren vooruitzien is en niet voor bange mensen. Waar een land als Nederland groot in kan zijn en niet te vergeten ook de Europese politici gaan ervan uit dat regeren vooruitzien is en niet bang voor bange mensen. Sinds Wopke heb ik weer vertrouwen in de politiek.

  Comments are closed.