Worden verkiezingen tweestrijd Wilders – Pechtold?

  0
  94

  Leestijd: 2 minuten.

  Tweestrijd. Het is voor politieke partijen en hun adviseurs een magisch woord in verkiezingstijd. Als je als partij namelijk onderdeel bent van zo’n door het electoraat omarmde exclusieve race, dan verdeel je het gros van de stemmen onderling. En laat je de rest wonden likkend achter. Worden deze verkiezingen een tweestrijd tussen Wilders en Pechtold?

  Met nog exact drie weken te gaan tot de Provinciale Statenverkiezingen lijken de peilingen inderdaad te wijzen op een tweestrijd tussen PVV-leider Geert Wilders en D66-voorman Alexander Pechtold. Als het gemiddelde wordt genomen van de vier peilingen, staat de PVV bovenaan met 27,25 zetels en volgt D66 met 26 virtuele stoelen.

  Maar het gaat toch om verkiezingen voor de provincie en de Eerste Kamer? Dat is waar, maar het was VVD-leider en premier Mark Rutte zelf die zei dat dit feitelijk ‘landelijke verkiezingen zijn, die het kabinet direct raken’. Deze regering steunt zoals we weten op een minieme meerderheid in de Senaat. Als die wegvalt, wankelt de coalitie van VVD en PvdA in de Tweede Kamer.

   

  ‘Het zijn de ultieme tegenpolen’

   

  Daarnaast is de Eerste Kamer al lang niet meer de Chambre de Réflexion van weleer, als die het ooit al is geweest. Toetst de Senaat wetten op uitvoerbaarheid? Het lijkt er meer op dat de 75 part-time politici inmiddels een 100 procent verlengstuk zijn van het alledaagse politieke slagveld, de Tweede Kamer.

  Een tweestrijd zou Pechtold en Wilders dus mooi uitkomen. In het huidige politieke spectrum maken ze een goede kans die kaart succesvol te spelen. Het zijn de ultieme tegenpolen. Pechtold pleit voor meer hervormingen, meer Europa en meer duurzaamheid. In zijn ogen is Wilders een xenofoob, die een halt moet worden toegeroepen.

  Wilders legt de kiezer graag uit dat Pechtold Nederland verkwanselt aan Europa, burgers laat opdraaien voor corrupte Grieken en de zorg de nek omdraait. Als het geluid van deze beide politici de toon zet in deze campagne, dan kunnen ze flink zeteltje-pik doen bij de concurrentie.

  In 2012, in de campagne voor de Tweede Kamer-verkiezingen, leek zich lang een tweestrijd af te tekenen tussen Roemer en Rutte. Uiteindelijk, door een combinatie van factoren, wist Samsom zich toch te manoeuvreren in deze positie ten koste van zijn opponent ter linker zijde. Zo’n prestatie lijkt nu een stuk lastiger.

  Opnieuw een tweestrijd proberen te creëren met Rutte zit er niet in, omdat de PvdA met de VVD samen in een kabinet zit en beiden hebben uitgesproken samen verder te willen. Beter kan Samsom zijn pijlen richten op de PVV van Wilders. Maar kan hij dit stokje overnemen van Pechtold, de man die de wind zo krachtig in de zeilen heeft? Het lijkt een onbegonnen zaak.

  Twee weken geleden blies EenVandaag een verkiezingsdebat af, omdat zowel Rutte als Samsom er niet aan wilden meedoen.  Maar het tv-programma sloeg terug. Op 16 maart, twee dagen voor de verkiezingen, kruisen kemphanen Wilders en Pechtold exclusief als duo de degens. Een dure misrekening van Rutte en Samsom? Ze zullen er inmiddels met z’n tweeën een flinke strijd om hebben.

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter