Wordt de ChristenUnie het vierde wiel?

  2
  749
  motorblok vvd cda d66
  Wie geeft wielen aan het motorblok?

  Leestijd: 3 minuten.

  Bij VVD, CDA en D66 is de vlag uit. De eerste partij is – ondanks verlies – opnieuw de grootste van Nederland, de andere twee zitten in een positie dat niemand om ze heen kan bij het vormen van een regering. Maar het motorblok, zoals de drie zijn gedoopt, heeft nog wel wielen nodig om in beweging te komen. En de grote vraag die nu boven de markt hangt is wie het extra wiel aan de wagen gaat worden.

  Voor het motorblok betekent dat toch een fikse rem op de euforie. Want in de Tweede Kamer zijn nog minimaal 5 zetels benodigd, in de Eerste Kamer drie. En waar moeten ze die halen? De rechtse PVV is uitgesloten, dus die staat buitenspel. De rechtse SGP komt tekort in Tweede en Eerste Kamer. Het kabinet volledig over rechts te vervolmaken, lijkt onhaalbaar.

  Dat betekent dat het motorblok steun moet zoeken aan de andere kant, op links. En dat zal toch een beetje pijn doen. Pijn, omdat het de drie duidelijk zal zijn dat er toch concessies gedaan zullen moeten worden om die extra man aan boord te krijgen. En pijn, omdat het kabinet daarmee een zwakke schakel zal krijgen.

  Daarbij werpt zich andersom ook direct de vraag op wie in hemelsnaam bereid is zich de komende jaren in een regering met het motorblok te laten verpletteren. Want dat een junior-partner in een kabinet volledig gecrushed uit vak-K kan stappen, is in het verleden meermaals aangetoond. D66 ging in Paars tweemaal tussen grote broers VVD en PvdA zitten en werd door hen vermalen. Een stevig verval in de jaren erna leidde uiteindelijk tot een schamele 3 zetels in de verkiezingen van 2006, waarbij openlijk gespeculeerd werd over het einde van de partij.

  Zelfs de PvdA, regeringspartij bij uitstek, lijkt zich vergaloppeerd te hebben. Een ogenschijnlijk gelijkwaardig kabinet met de VVD werd door het linkse deel van het electoraat volledig anders getaxeerd. Het resultaat: de partij ligt op apegapen en er worden boeken geschreven met titels als: “Haalt de PvdA 2025?”. Met andere woorden: per se willen regeren heeft ook zo zijn risico’s.

  Tuurlijk, risico’s horen bij het vak. En als je niet wilt regeren, kun je beter niet de politiek in gaan. Als het moment zich aandient, moet je ook de moed tonen om de arena te betreden. Maar wat de voorliggende situatie voor een junior-partner lastig maakt, is dat er samengewerkt moet worden met drie krachtige partijen met allemaal een andere signatuur. Wie heeft de illusie daar als kleintje enig tegenwicht van belang aan te kunnen geven? Andersom: wie neemt het risico van de eigen achterban het verwijt te gaan krijgen “rechts beleid” uit te voeren?

  Voor Jesse Klaver betekent deelname een enorm afbreukrisico. Klaver is jong en wil waarschijnlijk nog een tijdje mee om zijn politieke talent verder aan te wenden om in Nederland een betekenisvolle groene beweging neer te zetten. Natuurlijk lonkt het pluche en als er één partij regeringsgeil is, dan is het GroenLinks wel. Maar is het een gecalculeerde gok als de nu gevierde en gekoesterde man Klaver straks degene wordt die moet uitleggen dat Nederland gewoon een belastingparadijs blijft, hardvochtig blijft tegen vluchtelingen en een land waarin het aantal flexbanen blijft groeien, om maar een paar dingen te noemen. Hoe snel kun je glans verliezen?

  Van alle partijen die nu vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer buiten het motorblok, hebben slechts 2 partijen eerder regeringsverantwoordelijkheid gedragen. Dat zijn de PvdA en de ChristenUnie. VVD’er Halbe Zijlstra heeft al laten weten dat hij hoopt dat de voormalige huwelijkspartner opnieuw in het bootje stapt. Maar als de PvdA dát doet, dan maakt de partij zich in één klap werkelijk legendarisch belachelijk en moet gevreesd worden niet eens 2020 te halen.

  Omdat de SP de VVD uitsluit, blijft voor het motorblok de ChristenUnie over. Met deze partij aan boord wordt een minimale meerderheid bereikt van 76 in de Tweede en 38 in de Eerste Kamer. De orthodox-christelijken deden niet onverdienstelijk mee in het kabinet Balkenende IV, dat in 2007 werd beëdigd. Politiek leider André Rouvoet was in dat kabinet zelfs vice-premier. En hoewel de ChristenUnie na de val van het kabinet 1 zetel verloor, bleef een hardere afstraffing haar bespaard.

  Sterker, wellicht heeft de regeringsdeelname van toen de partij goed gedaan. Uit ervaring rijker geworden, het imago versterkt. Dat is, afgezien van concreet invloed willen uitoefenen, voor partijen natuurlijk ook een beweegreden om in een kabinet te gaan zitten. De ChristenUnie is weliswaar links, maar vindt in het CDA wel een verwante regeringspartner. Bovendien kan de partij wel ergens mee wegkomen bij de trouwe aanhang.

  Voor de ChristenUnie kan daarom wel eens gaan gelden: meedoen is belangrijker dan winnen. Voor GroenLinks zou je zeggen: niet verliezen belangrijker dan meedoen.

  2 REACTIES

  1. Ik vind, dat je met deze opmerking serieuze en nadenkende aanhangers van Christendom en christelijke partijen erg tekort doet. Hetzelfde zou men kunnen beweren (ik doe dat overigens niet) van de aanhangers van linkse maatschappijvisies v.w.b. het aanhangen van hun partij of theorie. Ook daarvan hebben we en zien we nog steeds uitwassen.

   Je opmerking “…honger drijft de mensen immers naar de kerken!…” vind ik heel kwalijk. Want met deze opmerking suggereer je dat christelijke partijen met opzet de touwtjes aanhalen om zo mensen naar de kerken te krijgen. Ik denk, dat je hiervoor zelfs nog geen greintje bewijs hebt of het op een andere manier aannemelijk kunt maken. Als aanhanger van de SP zet je met deze opmerking ook die partij, door mij in ieder geval geacht en gewaardeerd, in een verkeerd daglicht.

  2. Vanzelfsprekend willen de rechtse partijen het liefst dat een kleine christelijke partij aanschuift. Vanuit hun religie steunen ze braaf wat de machthebbers voorschrijven dus gaan ze mee in de afbraak van de zorg, verhogen huren, verlagen uitkeringen – honger drijft de mensen immers naar de kerken!
   Ik word er cynisch van.

  Comments are closed.