Wordt een stem op de ChristenUnie een stem op Forum?

  11
  1296

  Leestijd: 2 minuten.

  Op 23 mei stemmen Nederlanders op Nederlandse politieke partijen bij de verkiezingen voor het Europees parlement. Maar na de verkiezingen vormen die partijen fracties met hun zusterorganisaties uit andere lidstaten. Ze moeten wel, want het Europarlement is veel te groot (751 leden) en bestaat uit te veel nationaliteiten (28) om zelfstandig te kunnen blijven opereren. Er zijn op dit ogenblik acht Europese fracties.

  De veruit grootste is de christendemocratische, met daarin het CDA. Deze Europese Volkspartij (EVP), zoals de officiële naam luidt, telt niet minder dan 216 leden, afkomstig uit vrijwel alle lidstaten. Het is natuurlijk ondenkbaar dat een zo grote fractie steeds gelijkluidend stemt, en dat gebeurt dan ook lang niet altijd. Een Nederlandse christendemocraat heeft vaak heel andere opvattingen dan bijvoorbeeld een Spaanse of een Hongaarse. De Europese fracties zijn veel meer losse samenwerkingsverbanden dan die in de Tweede Kamer. Niettemin speelt de EVP door zijn omvang een sleutelrol in het Europarlement.

  De momenteel op één na grootste fractie in Brussel en Straatsburg is die van de sociaaldemocraten. Daarvan maakt de PvdA deel uit. Verder heb je onder meer de Groenen (met GroenLinks) en de radicaal-linksen (met de SP).

  In sommige Europese fracties zitten zelfs twee Nederlandse partijen. Zo biedt de liberale fractie plaats aan zowel VVD als D66. Wie straks op de VVD stemt, stemt dus tegelijk op D66 en andersom. Nog onoverzichtelijker is de situatie bij de Europese Conservatieven en Hervormers, een nogal eurosceptische club. Daarvan maken ChristenUnie en SGP deel uit, maar na de verkiezingen wil FvD van Thierry Baudet zich er bij aansluiten. ChristenUnie en SGP vinden dat maar niks, maar blokkeren kunnen ze de komst van FvD niet.

  Ook de PVV is onderdeel van een Europese fractie. Die heet Europa van Naties en Vrijheid en er zitten populistische partijen in als het Franse Front National en het Vlaams Belang. PVV’er Marcel de Graaff is covoorzitter van dit gezelschap.

  De andere Europese fracties staan op dit moment niet onder leiding van een Nederlander, maar na de verkiezingen lijkt dat te gaan veranderen. De kans is vrij groot dat PvdA’er Frans Timmermans dan fractievoorzitter wordt van de sociaaldemocraten, terwijl D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld zich opwerpt om die functie te gaan bekleden bij de liberalen. Daar is nu de Belgische ex-premier Guy Verhofstadt fractievoorzitter, maar die is na de verkiezingen niet meer beschikbaar. Verder krijgt Bas Eickhout (GroenLinks) straks mogelijk de leiding in de fractie van de Groenen.

   

  11 REACTIES

  1. @Jeroen Berg 2 mei 23:30
   Ik geef toe dat het moeilijk is mijn stelling te onderbouwen met de referenties die u noemt (https://stemmentracker.nl/ en https://www.partijgedrag.nl/). Maar ik denk dat groep die D66 of Groenlinks stemt voldoet aan mijn cliché. Dat ze voor het merendeel profiteert, of geen last heeft van de EU. Mensen die zelf een zekere baan hebben vinden het goed voor de economie dat anderen die niet hebben. Waarom zijn taxichauffeurs niet beschermd en ambtenaren wel? Misschien moeten we meer goedkope Roemenen aanstellen bij Justitie: erger kan daar toch het niet worden. Veel zzp-ers zijn zo onzeker van hun baan, dat ze geen hypotheek meer kunnen sluiten, alles dank zij die prachtige globalisering.

   D66 vindt een Schengenakkoord geweldig, dat tot resultaat heeft dat buitenlandse werknemers hier asperges steken en vrachtwagens rijden, terwijl Nederlandse boeren een varkensstal in Polen neerzetten.

   Of het nu gaat om immigratie, klimaat of economie, onze overheid kan zich voortdurend verschuilen achter Europese regels. FvD zal dat ook aan den lijve ondervinden als ze iets probeert te veranderen. Het is gekmakend dat de Nederlandse democratie zo monddood wordt gemaakt.

  2. Ja, om het nog fraaier te maken: als je op de VVD stemt, stem je niet alleen op de eurofielste partij van Nederland: D66 maar tevens op de meest federale Europeaan Macron! Dus pas op. VVD = stemmen voor de Europese federatie. (Zie link)
   Dat u dat maar weet!
   Maar als ik op FvD stem in het Europarlement stem ik ook op CU en SGP zegt de auteur? 🤨
   Nou, daar moet ik toch ook niet veel van hebben. Geef mij maar de Italiaanse Matteo Salvini. Da’s pas de leider van een grote populistische partij. Die samen met nog zo’n flinke, die van het Franse Le Pen, in Europa samenwerkt. Kijk dat zijn pas de echte nationalisten die geen Verenigde Staten van Europa willen. Waarom zit de FvD daar niet bij?
   Als Baudet werkelijk een vuist wil maken tegen de federalen moet ie zich m.i. net als Wilders daarbij aansluiten. Bij de partij van Europa van Naties en Vrijheid!
   SGP en CU, daar heb ik niets mee… Het zijn ook helemaal geen populisten. 🤔
   https://www.nporadio1.nl/politiek/15062-van-baalen-vvd-macron-sluit-zich-aan-bij-liberale-europese-fractie

   • @Haasnoot 30 april 18:05
    U schetst het probleem van het Europarlement: wij kunnen alleen stemmen op Nederlandse partijen, die schimmige coalities vormen met andere Europese partijen. Nederland brengt slechts 26 van de 751 parlementariërs in en zo wordt uw stem – om met Baudet te spreken – homeopathisch verdund door het grote aantal parlementariërs en het grote aantal aantal partijen. U moet op Wilders stemmen om in de buurt van de ideeën van Baudet te komen.

    U moet toegeven dat het voorstel van het Europese Parlement om “Europese” partijen op te richten en een kiesdrempel in te voeren een aanzet zou zijn om dat parlement overzichtelijker te maken voor de kiezers van alle landen.

    • @Holleman

     Op zich ben ik het daar grotendeels wel mee eens: pan-Europese partijen zouden het Europarlement een stuk overzichtelijker maken, eventueel met per land een ondertitel om duidelijk te maken aan welke nationale partij(en) de Europese lijst gelieerd is. Verder zou dit als voordeel hebben dat je niet per sé op een Nederlander hoeft te stemmen, maar puur op de inhoud iemand kan kiezen, ook als het bij wijze van spreken een Fin is.
     Dat zou ik dan wel koppelen aan een vergemakkelijking om mensen te kiezen op basis van voorkeursstemmen.
     Een kiesdrempel lijkt me daarentegen niet zo’n goed idee: als je een kiesdrempel van ca. 5% in zou stellen, zou dat betekenen dat zelfs als heel Nederland op dezelfde partij stemt die partij nog niet boven de kiesdrempel uit komt.

     • @Jeroen Berg 1 mei 20:29
      Daarin heeft u ook wel gelijk. Het is eigenlijk HET argument om uit de EU te stappen: zelfs als alle Nederlanders het met elkaar eens zijn (een utopie) dan hebben ze nog niets te vertellen in een Europa dat door Duitsland en Frankrijk wordt overheerst. Zij moeten lijdelijk toezien hoe Frankrijk zijn macht misbruikt om het stabiliteitspact aan zijn laars te lappen en hen te laten opdraaien voor uitbundig begrotende Zuidelijke landen.

      Eurofiele (grachtengordel-)D66ers, c.q. Groenlinksers met hun onaantastbare vaste (overheids-)banen, die niet zo getroffen worden door de effecten van de globale markteconomie, kunnen wel – hoewel ze in Nederland klein zijn – grote Europese Partijen – gedomineerd door Frankrijk en Duitsland – als hefboom gebruiken om hun “vrije marktidealen” in Nederland te verwezenlijken over de ruggen van de kleine zelfstandigen.

      “Je ziet het pas als je het door hebt”….

      • @Eric Holleman

       Daar ben ik het dan weer volkomen niet mee eens, ik denk dat we erg veel aan de EU hebben, omdat we momenteel zeer veel dossiers hebben die “te groot” zijn voor een landje als Nederland. Samen bereiken we meer. Als NL nou echt unaniem iets heel anders zou willen dan de rest van Europa, tja, dan kan ik me voorstellen dat je eruit stapt. Maar nu, nee. Ter vergelijking: als mijn hele stad het unaniem eens is, hebben we nog steeds weinig in de melk te brokkelen in een Nederland dat door Noord en Zuid Holland wordt beheerst. Maar toch denk ik niet dat we ons daarom maar van Nederland los moeten maken.

      • @ Holleman, deel twee

       Overigens snap ik je sneer jegens D66 en GL niet zo in dezen. De liberalen en zéker de Groenen zijn relatief kleine partijen in Europa, de EVP en de sociaaldemocraten hebben het doorgaans voor het zeggen. En de Groenen hebben toch in het algemeen niet enorm veel op met onbeperkte “vrije marktidealen”, kijk maar naar TTIP en CETA.

      • @Jeroen Berg 2 mei 23:27
       Ik zie ook wel dat sommige dingen beter in Europees verband gedaan kunnen worden, maar ik verzet me tegen bureaucratische molochen als het Europarlement en de Eurocommissie, die buiten het zicht van de Nederlandse kiezer een enorm apparaat optuigen met peperdure gebouwen en die zichzelf hoge salarissen en vergoedingen toekennen. Ik zie niet waarom die instituten nodig zijn om efficiënt samen te werken in Europa. Gezien de geringe belangstelling voor het Europese Parlement, vertegenwoordigen ze voornamelijk zich zelf. Het meest erger ik me aan de karavaan tussen Brussel en Straatsburg. die symbool is van de Europese bureaucratie. Als dat niet stopt, zal ik altijd tegen Europa blijven.

      • @Jeroen Berg, 2 mei 23.27
       Zeker, er zijn dossiers waarin samenwerking “eendracht maakt macht” betekend. Maar Samenwerken = niet een aparte STAAT vormen… Toch?
       VVD en CDA beweren geen federaal Europa te willen maar dit kabinet tekent wel voor een Europees OM (de start van het eerste Europese ministerie) en een ‘uitgeklede’ eurozone-begroting (het eerste Europese transferinstrument). Voor de bühne tekenen ze dan evenwel voor een motie tegen een ‘ever closer union’. 🤥
       Toch zetten ze met bovenstaande besluiten twee historische federale stappen. Politiek en financieel.
       Da’s wel toch heel wat anders dan wat jij suggereert: samenwerken ‘op een dossier.’
       Want is daar perse een Europees OM voor nodig? Of een eurozonebegroting? Staatsvorming dus.
       Als het antwoord nee is gebruikt en misbruikt men m.i. de behoefte tot samenwerking om stapje voor stapje toch een Europese (federale) staat te stichten. En da’s voor velen nou net NIET de bedoeling van… samenwerken.

    • Haasnoot /Holleman
     Jullie maken het er niet makkelijker op voor mij:(
     Ik dacht strategisch te gaan voor FvD, maar ik heb echt een naar gevoel gekregen bij CU
     Heb wel vaker nagedacht over wie zit nu bij wie, met als antwoord …..
     Niet stemmen is geen optie !
     ga maar weer als de vorige keer.
     Hoop dat ze nu wel het stemmen belangrijker vinden dan een lunch.

  3. Ik ben in totale verwarring omdat nu weer eens blijkt dat Gods Woord het CDA duidelijk maakt dat zij zich niet bij de al te heidense Europese Conservatieven en Hervormers, behoort aan te sluiten. Terwijl Gods Woord juist de ChristenUnie en de SGP oproept zich niet aan te sluiten bij de al te heidense Europese Volkspartij (EVP). Nu maar hopen dat alle CDA- christenen, ChristenUniechristenen en de SGP- christenen na intensieve Bijbelstudie op die partij stemmen waarvan ze zeker weten dat God dat accordeert. De vraagstelling of straks een stem op de ChristenUnie een stem is op Forum voor Democratie, lijkt mij een verkeerde vraagstelling. De vraagstelling zou moeten zijn: Wordt het wellicht niet de hoogste tijd dat de dames en heren politici van het CDA ChristenUnie en de SGP gezamenlijk eens aan Bijbelstudie gaan doen om te ontdekken wat God nu werkelijk wil.

  Comments are closed.