Wie wordt de nieuwe Halbe Zijlstra?

  0
  379

  Leestijd: 2 minuten.

  Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra is gisteren afgetreden. Maar het leven gaat verder en nu luidt de vraag: wie volgt hem op? Voorlopig neemt D66-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn taken waar, zodat de VVD er nog even over na kan denken. Maar over enkele weken hoopt de partij een plaatsvervanger voor Zijlstra te presenteren. Het is nog volstrekt onduidelijk welke kandidaat ze naar voren zal schuiven. Mogelijk hebben premier Mark Rutte en zijn partijgenoten ook nog geen idee. Maar in de wandelgangen doen zoals gebruikelijk al enkele namen de ronde.

  Een voor de hand liggende keuze lijkt Han ten Broeke. Al meer dan tien jaar Tweede Kamerlid en een ervaren woordvoerder Buitenlandse Zaken. Ten Broeke heeft als voordeel dat hij de Haagse politiek goed kent en vertrouwd is met het beleidsterrein. Anderzijds moet geconstateerd worden dat hij bij de vorige kabinetsformaties steeds werd overgeslagen. Als de liberalen werkelijk in hem een goede minister zagen, zouden ze hem dan niet al eerder hebben voorgedragen?

  Ook Hans van Baalen, Europarlementariër en ex-Kamerlid, zou kunnen. Vermoedelijk zal die zeker niet ongenegen zijn Brussel voor het prestigieuze ministerschap te verruilen. Maar Van Baalen viel, net als Ten Broeke, bij vorige formaties telkens buiten de prijzen. Dat duidt erop dat Rutte hem er liever niet bij heeft.

  Maar wie dan? Maakt Jeanine Hennis nog een kans? Zij was in Rutte II minister van Defensie en zou in het huidige kabinet volgens algemene verwachting Buitenlandse Zaken onder haar hoede krijgen. Helaas voor haar moest ze aftreden, kort voor Rutte II de eindstreep bereikte, vanwege een dodelijk mortierongeluk bij een oefening van Nederlandse militairen in Mali. Hennis kwam in de Tweede Kamer terecht, waar ze nu financieel woordvoerder is. Het lijkt tamelijk onwaarschijnlijk dat haar al zo snel een nieuw ministerschap wordt gegund.

  Een vierde variant: Klaas Dijkhoff, de huidige fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, verkast naar Buitenlandse Zaken, waarna Hennis hem opvolgt als leider van de fractie. Dat klinkt wel erg gezocht. Bovendien: ziet de VVD in Hennis een goede fractieleider?

  Wie komt er verder nog in aanmerking? Ook de naam van Stef Blok valt, in het vorige kabinet minister van Wonen en later van Justitie. Blok deed het op die departementen lang niet slecht. Op Justitie wist hij de rust te herstellen nadat zijn partijgenoten Ivo Opstelten en Ard van der Steur wegens de bonnetjesaffaire moesten vertrekken. Blok, ook oud-Kamerlid en oud-fractievoorzitter, geldt als gedegen en betrouwbaar. Hij is bovendien zo saai dat hij vermoedelijk nooit in opspraak zal komen. Een bezwaar is wel dat hij tot dusver weinig affiniteit met internationale kwesties heeft getoond. Bovendien heeft hij het Binnenhof verlaten. Het is onduidelijk of hij bereid is nu alweer terug te keren. Hetzelfde gaat op voor de op zichzelf zeker gekwalificeerde Edith Schippers, de voormalige minister van Volksgezondheid, die ook wel wordt genoemd.

  Een heel andere optie is iemand van buiten de politiek. Een diplomaat bijvoorbeeld of voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn. Maar Rutte staat er juist om bekend dat hij liever bewindslieden met veel politieke ervaring heeft. Dus een buitenstaander is ook geen ideale oplossing.

  De aftocht van Zijlstra was door de verwikkelingen van de afgelopen dagen onvermijdelijk geworden. Maar een opvolger vinden die het beter doet dan hij, gaat nog een heidense klus worden.