Zelfbeschikking? Niks ervan

  0
  472

  Leestijd: 1 minuten.

  U bent oud en u bent eenzaam. U hebt het gevoel dat uw leven zinloos is geworden. Dat u niet meer van waarde kunt zijn. Het liefst zou u eruit stappen, maar hoe? U hoopt maar dat het plan van het kabinet om stervenshulp wettelijk mogelijk te maken snel praktijk wordt. Al is de kans daarop niet groot, want een aanzienlijk deel van het parlement voelt er niets voor. Ook een met het kabinetsplan vergelijkbaar initiatiefwetsvoorstel van D66 zal het wel niet halen.

  Zelf beschikken over je leven? Niks ervan, zeggen ChristenUnie, CDA en SP – enkele van de politieke tegenstanders – in een manifest dat vandaag verschijnt en waaraan ook onder meer omroep Max en de ouderenbond KBO-PCOB en meedoen. Willen stoppen met leven omdat je er geen zin meer in hebt komt nicht im Frage, vinden ze. “Waardig ouder worden,” heet hun manifest. Een wat merkwaardige titel, omdat iedereen elke seconde ouder wordt. “Waardig oud worden” klonk zeker te stigmatiserend.

  Welke oplossing hebben de ondertekenaars van het stuk? Zij pleiten voor “acceptatie en herwaardering van ouderdom”, voor het aantrekkelijk maken van vrijwilligerswerk en het tegengaan van de eenzaamheid onder ouderen. Er dienen geen “stervensbegeleiders” te komen maar “levensbegeleiders”, die ouderen uit het hoofd kunnen praten dat ze dood willen. En uiteraard stellen de ondertekenaars ook een minister voor Ouderenbeleid voor, die de boel moet coördineren.

  Dat er ouderen zijn die helemaal geen zin hebben om met een goedwillende vrijwilliger een gezellig potje te mens-erger-je-nieten tegen de eenzaamheid komt bij de opstellers van het manifest niet op. En dat sommige ouderen liever zelf over hun lot beslissen in plaats van dat aan een “levensbegeleider” over te laten kan natuurlijk helemaal niet.

  Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie benadrukt in het dagblad Trouw dat het initiatief van de manifestschrijvers niet bedoeld is als “protest tegen zelfbeschikking”. Tegelijk roept hij D66 op zijn wetsvoorstel voor zelfbeschikking voorlopig stil te leggen. Het een zal wel niets met het ander te maken hebben.