Zetel erbij voor regeringspartijen in peiling

  0
  89

  Leestijd: 2 minuten.

  Weinig verschuivingen vandaag in de meest recente peiling van Maurice de Hond. De regeringspartijen VVD en PvdA krijgen er 1 zetel bij en stijgen naar respectievelijk 22 en 12 zetels. Het CDA daalt 1 zetel naar 20 en 50PLUS zakt er eentje naar 4.

  De rest van de partijen blijft onveranderd ten opzichte van een week eerder.

  Dit schrijf De Hond over zijn meest recente peiling:

  ‘Het verlies van de VVD sinds 2012 gaat in vrijwel even grote mate naar PVV, D66 en CDA. De PvdA verliest zijn kiezers vooral aan D66 en SP en het feit dat een fors deel van de PvdA-kiezers nu aangeeft niet te weten op welke partij te stemmen. Daarnaast trekt deze partij vrijwel geen kiezers aan uit de categorie die de vorige keer niet gestemd heeft, terwijl de andere grotere partijen dat wel doen met als grootste D66.

  Op een andere manier is ook te zien wat de electorale potentie van de partijen is, zoals uit de bijlage blijkt.  Daar staat aangegeven welk percentage van de kiezers aangeeft hetzij die partij te stemmen of die partij een kans te geven. Gemiddeld worden er dan ongeveer 2 partijen genoemd. Een derde van het electoraat geeft D66 een kans op een stem (de electorale potentie van deze partij is nu dus 34%).

  Dan volgen met ongeveer een kwart der kiezers  SP, CDA en VVD. De PVV volgt met 22% en dan fors erachter de PvdA met 16%. Slechts de helft van de kiezers van de PvdA uit september 2012 geeft deze partij nu een kans op een stem!

  Dat percentage dat de eigen partij nog een kans geeft is bij D66, CDA en PVV boven de 90%. Bij de VVD is dat percentage 72%.

  Als de kans op een stem vergeleken wordt met het percentage dat nu zegt die partij te stemmen is goed te zien dat bij de PVV het overgrote deel van het potentiele electoraat nu geen andere keuze maakt dan de PVV.

  Bij D66, SP, CDA en PvdA zien we dat ongeveer de helft van dat potentiele electoraat nu aangeeft die partij te verkiezen.

  Bij de kleinere partijen, zoals Groen Links, Partij voor de Dieren en 50PLUS zien we dat het potentiële electoraat meer dan 3 keer zo groot is als het huidige electoraat. Dat is ook bij de PiratenPartij het geval.

  Er wordt verdeeld gereageerd op het zorgakkoord, zoals ook uit het rapport van vandaag blijkt.’

   

  De Hond, TNS Nipo, Synovate en EenVandaag in het peilingenoverzicht

  Volg Frontbencher op Twitter

   

  Lees ook de Opinies

  Spekman en z’n grachtengordel, Samsom en z’n gezin

  Tijd voor parlementaire enquête naar voedselschandalen