Zetelrovers

  6
  1251

  Leestijd: 2 minuten.

  “Henk Krol is een zetelrover,” riepen de drie overgebleven Tweede Kamerleden van 50PLUS gisteren in machteloze woede uit. Dat klopt. Krol verlaat de fractie en begint voor zichzelf. Hij ‘rooft’ dus zijn zetel. Helaas is hij niet de eerste die dat doet, en hij zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook niet de laatste zijn.

  Zo is Femke Merel van Kooten-Arissen, met wie Krol een nieuwe fractie gaat vormen, eveneens een zetelrover. Zij werd drie jaar geleden verkozen voor de Partij voor de Dieren en scheidde zich pas een paar maanden terug af. En onafhankelijk Kamerlid Wybren van Haga is er ook één, want hij was eerst lid van de VVD.

  En dan beperken we ons alleen tot deze regeerperiode. In de vorige waren er veel meer zetelrovers. Joram van Klaveren, Louis Bontes en Roland van Vliet verlieten toen de PVV.  Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk vertrokken bij de PvdA. Johan Houwers moest weg bij de VVD. Norbert Klein stapte op bij 50PLUS. En Jacques Monasch bij de PvdA. Allemaal behielden ze hun Kamerzetel. En op Van Vliet en Houwers na deden ze in 2017 allemaal pogingen met nieuwe partijen terug te keren in de volksvertegenwoordiging. Alleen Kuzu en Öztürk lukte dat met DENK. Ook zij hebben inmiddels overigens knallende ruzie met elkaar, dus wie weet wat er nog gebeurt.

  Wanneer we iets verder teruggaan in de tijd komen we onder de zittende Kamerleden nog een zetelrover tegen: Geert Wilders. De PVV-leider maakte tot 2004 deel uit van de VVD alvorens zich af te splitsen. Wilders valt dan ook moeilijk anders dan als zeteldief te kwalificeren, al zullen hijzelf en zijn vele fans dat misdrijf als verjaard beschouwen.

  Trouwens, om eerlijk te zijn: zetelroven is eigenlijk geen misdrijf, althans niet volgens de wet. Tweede Kamerleden worden op persoonlijke titel gekozen. Partijen bestaan formeel niet.

  Dat laatste heeft met de werkelijkheid natuurlijk niks van doen. Iemand komt in de Kamer terecht doordat hij/zij op de kandidatenlijst staat van een partij. Als Henk Krol als individu aan de vorige verkiezingen had deelgenomen, zou hij hoogstwaarschijnlijk niet in de blauwe bankjes zijn beland. Hij dankte zijn verkiezing aan 50PLUS, de partij waarvan hij lijsttrekker was. In tegenstelling tot de meeste zetelrovers haalde Krol voldoende voorkeurstemmen, maar dat was in zijn positie ook niet zo moeilijk.

  In theorie zal vrijwel iedereen het erover eens zijn dat het meenemen van je zetel niet deugt. Ook de Tweede Kamer als instituut vindt dat. Een paar jaar geleden richtte zij een werkgroep van parlementariërs op die maatregelen moest verzinnen om het fenomeen te bestrijden. Dit gezelschap stelde onder meer voor Kamerleden die zich afsplitsen het leven wat moeilijker te maken door hun ietsje minder rechten toe te kennen. Dat zou het verschijnsel wel ontmoedigen.

  Maar het is duidelijk dat je hiermee geen einde maakt aan de zetelroverij. Het beste bewijs hiervoor: tot de werkgroep, die unaniem van mening was dat zetelroven verwerpelijk is, hoorde niemand minder dan Henk Krol himself.

  Zetelroven valt alleen te stoppen als je bereid bent het staatsrecht drastisch aan te passen. Je moet dan officieel erkennen dat de Kamer uit fracties bestaat en niet uit  onafhankelijke individuen. Zoiets kan slechts via een ingrijpende grondwetswijziging. Die zie ik er voorlopig niet van komen. En vermoedelijk nooit.

  6 REACTIES

  1. Mocht zetelroof gebeuren bij de partij waar ik op stem hetgeen ik niet verwacht, dan ga ik mee met de persoon waar mijn voorkeurstem aan is gegeven. Dit is inderdaad democratie.

  2. ‘Zetelroven is eigenlijk geen misdrijf, althans niet volgens de wet. Tweede Kamerleden worden op persoonlijke titel gekozen. Partijen bestaan formeel niet…’

   Precies…!

   Daarmee blijkt dus dat alle ophef over zetelroof onterecht is, zowel volgens grond- als kieswet.

   • Helemaal mee eens. In theorie worden Kamerleden op persoonlijke titel gekozen en stemmen zij voor of tegen een bepaald wetsvoorstel op persoonlijke titel. Dat het in de praktijk anders werkt en ook de media er hard aan mee werken ons wijs te maken dat we op een partij stemmen, zegt toch het een en ander. De [partij is er voor de gekozenen en niet de gekozenen voor de partij.

  3. Zetelroof, is Nederlandse Democratie in Optima Forma.

   Als er binnen ‘n partij onenigheid ontstaat die via gesprek niet maar te helen is,
   dan is het juust Nederlandse Democratie ten top! Dat je bij jouw vertrek uit de partij, jouw zetel mee mag nemen. Jij, hebt immers als individu de stemmen verkregen en bent dusdanig verkozen als Volksvertegenwoordiger.
   Vervolgens is het weer aan de stemmende Burgers of zetel(s) worden vermeerderd of weggestemd.
   Dit geeft het echte karakter en invloed van Volksvertegenwoordiging meer waarde en glans, dan te blijven werken in de mist en dwang van de partijdiscipline.
   De politiek heeft hier geen oordeel over uit te spreken, dat is voorbehouden aan de stem van het Volk!
   Het zou daarom ook veel beter zijn dat de Burger meer bewust zijn stem vergeeft aan het individu en niet aan de persoon op plek 1 van de betr. Lijst.
   Lang Leve de Democratie!

  4. Ervan uitgaande dat 50+ een flink deel van haar electoraat gaat kwijtraken:

   Waar kunnen deze kiezers heen?
   Allemaal weer braaf in de praatjes van Lodewijk Asscher trappen?
   Anti-kartel stemmen, maakt-niet-uit-waarop?
   Naar Wopke en de CDA, pro-boeren en normale mensen (d.w.z. niet links)?
   Of blijft men straks uit teleurstelling weg bij de stemhokjes?

   • @Ramon,
    Als lid van 50Plus ben ik zwaar gedesillusioneerd geraakt in deze partij. Ik twijfel dan (immer) tussen de PVV en SP en eventueel nog FvD.
    Maar als ik de nieuwe ontwikkelingen lees (zie link) – ik woon ergens in een wijk waarin 60% moslim is – die in Amsterdam en nu ook Rotterdam gaande is: dan ga ik uit mijn dak ? en weet ik het ineens: Wilders dan, de PVV!
    Wat iemand geloofd moet ie zelf weten. Ik doe HET niet. Dus laat mij dan ook mijn rust beleven… Maar als jouw gebedsoproep door mijn ramen mijn kamer binnendringt dan is het waarlijk een brug te ver! Da’s religieuze en culturele besmetting van mijn prive domein. Een grove inbreuk op mijn rust en privacy. Vrijheid van godsdienst best. Maar je houdt het achter je eigen voordeur en brengt het niet gedwongen achter mijne. Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt! Totaal onacceptabel. Wat zijn we een achterlijk klote land aan het worden. ?
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/05/lr-raadslid-tanya-hoogwerf-bij-fvd-journaal-luide-islamitische-gebedsomroep-werd-achter-de-schermen-gecoordineerd/

  Comments are closed.