Zijn zij nou zo slim of wij zo dom?

  2
  320

  Leestijd: 1 minuten.

  Het lijken wijsheden uit het boekje van Johan Cruijff of Louis van Gaal, maar zo werkt het wel. Als de gevestigde partijen zich vergalopperen op wat de kiezer nog kan incasseren, moeten ze niet verbaasd zijn als de rekening komt. Na jaren van crisis en inleveren gaat het eindelijk wat beter en de volgende economische dip dient zich al weer aan.

  Baanzekerheid is er al lang niet meer, pensioenzekerheid ook niet, grote klimaatkosten dreigen en de gemiddelde burger maakt zich ernstige zorgen over zijn huishoudboekje en bestaanszekerheid op de langere termijn. Gemeenten buiten de randstad zien met vreze de kosten voor de sociale zekerheid oplopen, ZZP’ers verdringen elkaar om opdrachten en dat zet de prijsvorming onder druk.

  En dan komt er een verlosser met mooie woorden die roept dat alles anders en beter kan, iemand die lak heeft aan die gevestigde partijen, daar duidelijk afstand van neemt en dat ook demonstreert door debatten in de Tweede Kamer met gemak te wisselen voor tv-optredens die veel meer impact op de kiezer hebben. En jawel, het werkt. De plaat van Geert Wilders is grijsgedraaid, het is tijd voor een nieuwe lente en een nieuw geluid.

  De winst van Thierry Baudet is dan ook geheel te wijten aan de hautaine inschatting van de gevestigde partijen over hun positie. Door de noden van de kiezer onvoldoende te begrijpen en veel te driest in te zetten op hoge kosten voor het milieu hebben zij een speelveld geschapen waarbij het gratis inkoppen was. En dat is dan ook gebeurd. Als de ene partij relatief dom inzet, komt de andere automatisch als relatief slim uit de hoek.

  Baudet moet nu gaan bewijzen dat hij wel van een dubbeltje een kwartje kan maken en alleen als hij dat echt waar kan maken komt hij definitief boven drijven. Anders dobbert Rutte vrolijk verder waarbij hij zowel met Groen Links als de PvdA zaken kan doen.

  2 REACTIES

  1. Misschien is de uitslag van verkiezingen straks wel zo dat er een midden linkse coalitie mogelijk is, i.p.v. de huidige midden rechtse coalitie. Maar dan moet links, FvD, niet zoals Rutte dat doet, uitsluiten en/of blokkeren.
   Ik hoop dat een socialere combinatie komt. Zodat de armsten in Nederland niet helemaal uitgekleed worden.
   Partijen als CDA, PvdA en ook de Christen Unie willen wel naar links opschuiven mits de uitslagen dat toelaten. De SGP zal het kabinet, hoe de samenstelling van de coalitie ook is, blijven steunen, zoals altijd.

  2. “Baudet moet nu gaan bewijzen dat hij wel van een dubbeltje een kwartje kan maken en alleen als hij dat echt waar kan maken komt hij definitief boven drijven.”
   Maar dan moet hij wel de kans krijgen van het kartel en daar ben ik somber over. Het kartel zal alles doen om FvD te blokkeren en aan de zijlijn te zetten. Dat daarmee de grootste partij in de 1e Kamer wordt geblokkeerd kan Rutte en co. niets schelen.
   Aan de andere kant, als Rutte kiest voor GL verliest hij de hele rechterkant van zijn partij en dat zal hij niet riskeren. Het zal dus wel samenwerken met de PvdA worden.

  Comments are closed.