Zoek de verschillen

  1
  238

  Leestijd: 2 minuten.

  Vier blanke heren van gevorderde leeftijd die het helemaal gemaakt hebben in dit leven hadden gesolliciteerd naar de functie van voorzitter van de Eerste Kamer. In tegenstelling tot andere sollicitaties moesten ze zichzelf dinsdag in alle openbaarheid lof toezwaaien om hun collega’s ervan te overtuigen dat zij de beste man waren voor deze plaats. Collega’s, want de Eerste Kamer kiest de voorzitter uit haar midden.

  Het ging tussen Joris Backer van D66, Toine Beukering van het FvD, Jan Anthonie Bruijn van de VVD en Ruard Ganzevoort van GroenLinks. Vier vogels dus van een zeer verschillend pluimage. Maar het werd in de senaat toch meer een spelletje “zoek de verschillen”.

  De vier kandidaten verklaarden om het hardst dat zij als een neutrale voorzitter boven de partijen willen staan en zich sterk willen maken voor een Eerste Kamer die zich onafhankelijk en kritisch opstelt tegenover de regering. Het leek dus vooral te gaan om hun persoonlijke kwaliteiten en ervaring. En die hadden ze volop, getuige hun “pitch” van zes minuten aan de overige senatoren.

  Backer, Bruijn en Ganzevoort hebben alle drie politieke ervaring, ook als leden van de Eerste Kamer. Dat geldt niet voor Toine Beukering. Zijn partij werd vanuit het niets de grootste partij in de Eerste Kamer, waar het FvD met twaalf zetels evenveel stemmen heeft als de VVD. Beukering beriep zich op de politieke traditie dat de grootste partij de voorzitter mag leveren. Maar een wet van Meden en Perzen is dat niet, zie de Tweede Kamer waar Khadija Arib de hamer van de voorzitter heeft, terwijl haar partij er slechts negen zetels telt. Bovendien ging de sollicitatie van Beukering gepaard met een overtuigend brevet van onvermogen door een ongelukkig interview in De Telegraaf.

  Er waren drie stemrondes nodig om tot een voorzitter te komen. Het werd ten slotte een strijd tussen rechts en links, tussen Bruijn van de VVD en Ruard Ganzevoort van GroenLinks. Bruijn won met 34 tegen 28 stemmen. Dat hij daarmee gezien wordt als de meest geschikte kandidaat om Ankie Broekers-Knol van de VVD op te volgen blijft de vraag.

  De leden van de Eerste Kamer kiezen hun voorzitter in een geheime stemming en ze gaven dinsdag geen toelichting waarom ze de ene kandidaat boven de andere verkiezen. En het is een publiek geheim dat de politici rekening houden met wat zij zien als een redelijke verdeling van mooie posten, zoals voorzitter van de Tweede Kamer, vicevoorzitter van de Raad van State of bijvoorbeeld voorzitter van de Algemene Rekenkamer.

  Jan Anthony Bruijn is nu het boegbeeld van de Eerste Kamer. Voor de 61-jarige arts en hoogleraar is het een mooie bekroning van zijn politieke werk voor de VVD. Hij zit niet alleen sinds 2012 in de Eerste Kamer, hij was bij de laatste drie verkiezingen voor de Tweede Kamer ook de voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma schreef van de VVD.

   

   

  1 REACTIE

  1. De Eerste Kamer is zeer belangrijk. Het domme volk is totaal ongeschikt om deze zeer bekwame en zeer integere volksvertegenwoordigers rechtstreeks te kunnen kiezen. Dat een en ander in het geheim gebeurt ligt voor de hand. Vergeet niet dat wanneer het domme volk zou weten wie op, basis waarvan, wie gekozen heeft tot voorzitter zou het alleen maar ondeugend boos zijn op deskundige en integere, zeer bekwame, volksvertegenwoordigers. Dat zou ertoe kunnen leiden dat deze zeer deskundige zeer integere, zeer bekwame volksvertegenwoordigers de fout kunnen gaan maken door naar het domme volk te luisteren die niet eens in staat is om verantwoord te stemmen en men het moet overlaten aan de provinciale volksvertegenwoordigers, waar het domme volk ampertjes enig idee heeft wat die allemaal uitspoken, wel zeer bekwaam, zeer deskundig en zeer integer.

  Comments are closed.