Zonder BN’ers vallen geen verkiezingen meer te winnen

  0
  170

  Leestijd: 2 minuten.

  Aan de verkiezingen op 15 maart doen veel nieuwe partijen mee. De electorale strategie van die partijen vertoont grote overeenkomst. Ze proberen allemaal zetels binnen te slepen met hulp van Bekende Nederlanders. Op elke kandidatenlijst van de serieus te nemen nieuwkomers staat er op zijn minst één. Zonder BN’er vallen blijkbaar geen verkiezingen meer te winnen.

  De eerste nieuwe formatie die, in navolging van gevestigde partijen als D66 (Pia Dijkstra) en 50PLUS (Léonie Sazias) met een tv-ster op de proppen kwam, was VoorNederland. Dit zetelroversclubje van Joram van Klaveren en Louis Bontes wist als lijsttrekker Jan Roos te strikken, het populaire uithangbord van tv-zender PowNed. Spectaculaire resultaten heeft dat vooralsnog niet opgeleverd. In de peilingen komt VoorNederland niet verder dan een zeteltje of één. Maar dat gaat vast nog veranderen, want Jan Roos weet als geen ander hoe je jezelf moet verkopen in de media.

  Ook Thierry Baudet van Forum voor Democratie is erin geslaagd een BN’er op zijn lijst te krijgen. Zelf is Baudet natuurlijk ook heel bekend, maar nu blijkt hij bovendien de befaamde strafpleiter Theo Hiddema als medekandidaat te kunnen presenteren. Hiddema, te gast in zo menige talkshow, is al 72. Maar in plaats van achter de geraniums plaats te nemen wil deze éminence grise van de advocatuur er met volle kracht tegenaan. “Dat gekanker van de zijlijn. Ik dacht: verdomme, doe eens wat,” zei hij tegen de Volkskrant. That’s the spirit! Baudet rekent straks op 6 zetels. In de peilingen staat hij op dit moment nog op nul, maar we weten allemaal wat peilingen waard zijn.

  Misschien nog niet zo heel bekend is Jan Dijkgraaf, de lijsttrekker van GeenPeil. Maar als oud-hoofdredacteur van HP/De Tijd, oud-hoofdredacteur van Metro, oud-hoofdredacteur van PowNed en presentator van een tv-programma van WNL mogen we hem zeker wel een BN’er noemen. Temeer daar Jan zich helemaal suf twittert. GeenPeil gaat dan ook uit van 10 Kamerzetels, al zijn de opiniepeilers nog niet overtuigd dat dat haalbaar is.

  De hoofdprijs qua BN’er was tot voor kort voor DENK, de formatie van zetelrovers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Zij sloegen namelijk niemand minder dan Sylvana Simons aan de haak. Sylvana hoort ongetwijfeld bij de crème de la crème van de Bekende Nederlanders, want ze is vrijwel dagelijks op tv te zien. Dankzij haar steeg DENK de afgelopen maanden tot wel 2 zetels in de polls, en the sky leek the limit.

  Helaas voor DENK liet Simons daags voor Kerstmis in een mega-interview in de Volkskrant weten dat Kuzu en Öztürk de boom in konden. Ze begint voor zichzelf onder de naam Artikel 1. Of het voor DENK nog goed komt weet ik niet, maar iemand die zo vaak op de buis verschijnt als Sylvana moet Artikel 1 tot grote hoogte kunnen stuwen.

  En dan hebben we nog Nieuwe Wegen, de gloednieuwe partij van zetelrover Jacques Monasch. Deze ex-PvdA’er verwacht 20 à 30 zetels te gaan halen bij de verkiezingen. In de peilingen is van deze ambitie voorlopig weinig merkbaar, maar dat zal ongetwijfeld snel veranderen als Jacques binnenkort zijn kandidatenlijst heeft gepubliceerd. Hoeveel BN’ers daarop zullen prijken weet ik niet, maar als ik hem een advies mag geven: wat dacht hij van 20 à 30?