Zonder handrem de afgrond in

  14
  1393

  Leestijd: 2 minuten.

  Iedereen weet het: peilingen zijn dagkoersen. Zeker als het om kleine verschuivingen gaat bieden ze heel weinig houvast. Niettemin zal de SP-top vandaag ietwat beteuterd kennis hebben genomen van de wekelijkse prognose van Maurice de Hond. Want de partij is opnieuw gezakt. Ze daalt van 8 naar 7 zetels, terwijl de ideologisch verwante PvdA stijgt van 14 naar 15. En dat uitgerekend in de week waarin de tomaatrode socialisten een meedogenloze aanval lanceerden op hun linkse bondgenoot, tevens electoraal concurrent. In een campagnespotje trok de SP zonder enige terughoudendheid van leer tegen iemand die wel heel veel op PvdA-kopstuk Frans Timmermans leek.

  SP-voorzitter Ron Meyer had het al aangekondigd na de zoveelste verkiezingsnederlaag van de partij vorige maand: de handrem zou eraf gaan. Tja, je moet toch iets. Wéér van leider wisselen kan (voorlopig?) niet meer, nu ‘Dochter Van’ Lilian Marijnissen de Tweede Kamerfractie aanvoert. Dus dan maar de beuk erin. In het filmpje over Hans Brusselmans (alias Frans Timmermans dus) kiest de SP onomwonden voor de euroscepsis. Een andere partij, namelijk FvD, had daarmee bij de Provinciale Statenverkiezingen veel succes en is bij De Hond ook al enkele weken de grootste. Kennelijk horen de kiezers niets liever dan felle kritiek op ‘Brussel’. Dus dan krijgen ze die ook van de SP.

  Vervelend was alleen dat niet iedereen in de partij blij was met het spotje. In diverse afdelingen in het land klonken bezwaren. Zelfs die in Oss, toch de plek waar het succes ooit begon, toonde zich ‘not amused’.

  En nu blijkt ook nog eens dat de nieuwe aanpak niet scoort. Zonder handrem rijdt de SP kennelijk nog harder de afgrond in dan eerst. Hoe gaan Meyer en zijn makkers dat uitleggen aan die boze partijafdelingen?

  Een voordeel van de SP is dat dat van de partijleiding nauwelijks verwacht wordt. Iedereen pikt altijd wel alles wat van bovenaf wordt gedicteerd. De maoïstische wortels verloochenen zich niet.

  Dat wil zeggen: nog niet. Tot dusver knikten partijraden altijd braaf ja en amen als de politiek leider of voorzitter iets verordonneerde. Dwarsliggers als Sharon Gesthuizen werden de partij uit gepest. Zou dat gaan veranderen als het volgende week bij de Europese verkiezingen opnieuw misgaat?

  Er is overigens ook nog iets anders. Het ‘satirische’ campagnespotje over Brusselmans was overduidelijk een initiatief van Meyer. In de discussie die het tot gevolg had trad de partijvoorzitter voortdurend op de voorgrond. Lilian Marijnissen hield zich op de vlakte. Opvallend op de vlakte zelfs. Terwijl zij toch politiek leider is. Er zal toch geen tweespalt in de SP-top zijn?

  14 REACTIES

  1. Hoe ondemocratisch de EU is, net als onze eigen Haagse dramkonten, blijkt uit de volgende link:
   https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/4710451/klimaatakkoord-inspraak-mark-rutte-eric-wiebes-pbl-cpb-vvd-pvda-cda-eu
   Er wordt ons, door opportunistische Eurofiele politici, iets door de strot gewurgd wat niemand, behalve enkele doorgedraaide klimaatfanaten, ziet zitten.
   Daarom ook wil het kabinet de werkelijke acties en kosten zo lang mogelijk geheim houden, in ieder geval tot na de EU-verkiezingen op 23 mei.
   Die werkwijze stinkt nogal en doet het ergste vermoeden. Het ligt voor de hand dat daarna grote protesten tegen de EU en onze regering zullen uitbreken. Gelukkig is het EU-leger er nog niet om dat de kop in te drukken, maar het is wel onze laatste kans tegen de EU-dictatuur..

  2. De pijn die meneer Brusselmans met € 30.000/maand ondervindt van een spotje dat hem neerzet als een veelvraat met z’n broek omlaag, is toch niets vergeleken met het dagelijkse leed van mensen die door de globalisering niet voldoende hebben aan een volledige baan om een gezin te onderhouden? If you can ‘t stand the heat, stay out of the kitchen.

   • Als Nederland uit de EU stapt, een Nexit dus, zijn we nog niet van de globalisering af. We zijn dan nog meer overgeleverd aan kapitaalvlucht, belastingontduiking van multinationals en aan supermachten als de VS en China. Wat is toch in vredesnaam het idee van velen die een Nexit voorstaan. Na een Nexit ‘worden we allemaal rijk en eindelijk weer lekker voor ons eige’? Dat zal de pleitbezorgers van een Nexit nog lelijk opbreken. Dat landje van ons, ter grote van een postzegel op het wereldtoneel heeft echt niets in te brengen. Zelfs landen als Hongarije en Polen, ondanks alle onenigheid, willen graag binnen de EU blijven. Ze zijn niet gek, en snappen donders goed waarom. Beter dan menig Nederlander.

    • @Anton,
     Nexit moet je zien in context met de Europese federalisatie die momenteel plaatsvindt. Het is een antwoord. “Na een Nexit worden we allemaal weer rijk.” Of: “Na een federalisatie worden we allemaal weer arm.” Dan delen we de exorbitante hoge schulden van andere landen en hun begrotingtekorten en ‘for what?’ Opdat we als provinciale ‘postzegel’ dan door grotere Europese landen (Frankrijk/Duitsland/Italie) achter het behang geplakt wordt i.p.v. China en USA?
     Voor die twee laatsten hoeven wij NL-burgers tenminste geen belasting te betalen, dus so what?
     Met een jaarlijkse gepeperde federale rekening hebben ‘we’ behalve op het ‘wereldtoneel’ dan ook niets meer in Europa in te brengen. Heeft u daaraan weleens gedacht? We immers slechts een kleine Europese provincie.
     Nexit is in context met de Europese federalisering ENORM veel goedkoper voor de NL-burger en dankzij onze soevereiniteit hebben we tenminste nog WAT over ons grondgebied te zeggen.
     Met Nexit zijn we als een Singapore aan de Noordzee. ??
     Een trotse onafhankelijke rijke stadstaat i.p.v. een federaal Frans/Italiaans wingewest. ☠️
     https://financialfocus.abnamro.nl/economie-beleggen/singapore-van-moeras-tot-miljardenstaat/

  3. Iemand die met droge ogen durft te schrijven: Tot dusver knikten partijraden altijd braaf ja en amen als de politiek leider of voorzitter iets verordonneerde.” en die ook nog beweert dat Sharon Gesthuizen de partij werd uit gepest, weet duidelijk niet waar die over schrijft. Om met Sharon te beginnen: zij stelde zich kandidaat voor het voorzitterschap. Overal in het land werden discussie-avonden belegd waarop SP’ers haar en Ron Meyer konden horen debatteren. Na uitgebreide discussie werd Ron verkozen hoewel Sharon ook een behoorlijk percentage van de stemmen kreeg. Hoe zo dan een bewering als “De maoïstische wortels verloochenen zich niet.”. Als voorzitter van mijn afdeling ben ik lid van de Partijraad, die club die volgens Fons Kockelmans altijd en overal “ja en amen” op zegt. In werkelijkheid zijn er vaak felle discussies. Waar iedereen ruim de gelegenheid krijgt om zijn zegje te doen.
   Beste Fons, misschien maar eens serieus iets onderzoeken voor je wat opschrijft?

   • Sorry, Sharon is wel degelijk weggepest, zelfs de 41% die haar verkozen boven Ron werden als “niet ter zake doende” weggezet. Verder wil ik niet in het openbaar gaan, want dat zou de schade nog groter maken.

    Maar ik vind wel dat de partijraad nu een duidelijke taakstelling heeft, leer Ron de betekenis van de Statuaire Doelstelling van de partij, (Art 3) want daar heeft ie overduidelijk niet veel van begrepen, door zijn persoonlijke rancune zo ongegeneerd alle grenzen van de medemenselijkheid en menswaardigheid overschreidend uit te venten, en huichelachtig weg te duiken als bliijkt dat ie daarbij ook nog de grenzen van de wetvop het intellectuele eigendom heeft geschonden, door ongevraagd werken van anderen te misbruiken om aan zijn gerief te komen….

    • Ik heb destijds op Sharon gestemd, maar ik ben blij dat zij het niet is geworden.
     Je verhaal klinkt voor mij als projectie, alsof je zelf meer last hebt van de rancune die je Ron toeschrijft.

     • Je bent blij dat de SP gehalveerd is in de eerste kamer? Het is wel opvallend hoeveel Ron “kiezers” blij zijn met ieder verkiezingsverlies, het lijkt wel op het begin van de SP, toen de KEN besturen vol zaten met BVD agenten.

      Ik hoop dat je gewoon een naief volgertje bent, en niet een van de AIVDers…

  4. Ron Meyer pakt het gewoon verkeerd aan. Hij had gewoon een eigen partij moeten beginnen met zichzelf als enige lid, dan hadden we op ‘rechts’ en op ‘links’ een GroteSterkeLeider gehad. Twee GroteSterkeLeiders tegen Europa. Maar hoe dan ook een zo verdeeld Europa is een geschenk van Europa aan China. Dat hebben de GroteSterkeLeiders binnen Europa en Nederland niets door. Ze knokken met, tegen en voor elkaar dat het een lieve lust, uiteraard in het belang van het eigen volk en Europa. Dat de Chinezen het in hun broek doen van het lachen hebben ze gewoon niet door. Gelukkig zijn daar de drie GroteSterkeLeiders Thierry, Geert en Ron die ervoor zullen zorg dragen dat Nederland echt helemaal Nederlands blijft en dat Madurodam en Volendam nooit ten onder zullen gaan.

  5. En als de SP nu ook gelijk Groen Links, de PvdA en D66 mee de afgrond in neemt, dan zijn we op de goede weg.

  6. En Poetin staat te schateren om de verdeeldheid van Europa Hoe zei hij dat :Nuttige dwazen?

  7. Fons heeft een overduidelijke aversie tegen elke partij die anti-EU is. Fons snapt niet dat de EU ons sluipend aan het bezetten is, vooralsnog zonder fysiek geweld, maar dat we over enige jaren helemaal niets meer over ons eigen land en ons eigen leven te zeggen hebben. Alles onder de regels van een dictatoriale EU; terug naar de Spaanse, Franse en Duitse overheersing in vroeger tijden.

   Ook wil de EU een eigen leger en Wopke Hoekstra e.a. zijn daarvoor. Dat leger wordt door deze Eurofielen gezegd nodig te zijn om de USA, China e.a. weerstand te bieden; ik weet echter dat zo’n leger vooral bedoeld is om eigen dissidenten onder de duim te houden, zoals de vroegere USSR dat ook deed. De Oost-Duitse Angela Merkel heeft die tijd ook meegemaakt en daarvan geleerd om te voorkomen dat er ondergrondse anti-EU verzet komt. Maar ondergrondse sabotage van het EU-beleid zal niet tegen te houden zijn, net als in het vroegere Oostblok.

   • Je weet toch dat in elke staat wanneer je een bedreiging vormt voor de heersende macht je ze vroeg of laat te grazen nemen. Je probeert me toch niet wijs te maken dat dit niet voor Nederland geldt. Je weet toch hoe klokkenluiders genadeloos afgestraft worden met dank aan de meerderheid van de volksvertegenwoordigers. Het boel: Klokkenluiders en de politiek, spreekt boekdelen.

    • Je dat klopt, klokkenluiders binnen de SP worden vriendelijk verzocht hun lidmaatschap op te zeggen en worden gedefameerd, zoals we nu met Marleen van Rijnsbergen zien gebeuren.

     Nota bene de enige van de statenleden in Limburg die de partij trouw bleef en niets over de gang van zaken naar buiten liet komen.

     Toch werd ze afgeserveerd…

  Comments are closed.