Zonder Rutte geen Rutte III

  5
  719

  Leestijd: 2 minuten.

  De wekelijkse persconferentie van premier Mark Rutte had vrijdag iets van een absurdistisch toneelstuk. De journalisten bleven maar vragen stellen over wat de premier wist van burgerdoden bij een Nederlandse luchtaanval in Irak in 2015. En Rutte herhaalde maar dat hij daar niets over kwijt wilde. “We gaan eerst de feiten op een rijtje zetten en daarna de Kamer informeren,” zei hij tot vervelends toe.

  De positie waarin de minister-president zich bevindt is verre van gemakkelijk. Mocht blijken dat hij jaren terug op de hoogte is gebracht van die burgerslachtoffers, dan ziet het er somber voor hem uit. Een beroep op een falend geheugen is in sommige omstandigheden misschien mogelijk, maar als het om tientallen doden gaat wordt zoiets wel erg lastig. Zelfs de regeringspartijen zullen dan grote moeite hebben hem de hand boven het hoofd te houden

  Defensieminister Ank Bijleveld kon dinsdag in de Kamer nog onderstrepen dat ze in juni 2015 geen kabinetslid was. Het niet-informeren van de Kamer is de schuld van haar voorgangster Jeanine Hennis, die inmiddels het Binnenhof heeft verlaten. Maar Rutte zat vier jaar terug al lang en breed in het Torentje. Volgens Bijleveld  zou zijn departement destijds zijn bijgepraat over de gebeurtenissen in Irak. Als dat zo is, dan lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de premier daar buiten is gehouden. Wat dan?

  Ruttes capaciteiten als politiek slangenmens mogen zeker niet onderschat worden. Hij heeft zich de afgelopen jaren al uit tal van onmogelijk lijkende situaties weten te manoeuvreren. De bijnaam Teflon-Mark is niet voor niets ontstaan. Maar in het verleden behaalde resultaten bieden niet altijd een garantie voor de toekomst. Het kan een keer misgaan.

  Rutte heeft echter één ijzersterke troef waarover geen van zijn bewindslieden ooit beschikte, of ze nu Opstelten, Zijlstra of Harbers heetten. Iedereen kan aftreden zonder dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt, maar één man niet. Staatsrechtelijk is er weliswaar geen enkel beletsel om de premier tijdens de rit te vervangen, maar zoiets is politiek ondenkbaar. Zonder Rutte geen Rutte III.

  De regeringspartijen weten dit uiteraard. Ze zullen dan ook alles op alles zetten om te verhinderen dat de premier moet opstappen, want dat betekent onvermijdelijk de val van het hele kabinet. Een motie van wantrouwen tegen Rutte mag geen enkele kans krijgen.

  Vervelend genoeg voor de coalitiepartners hebben zij dat allemaal niet in eigen hand. In de Tweede Kamer komen ze immers 1 zetel tekort voor een meerderheid. Gaat dat gegeven dan toch nog een allesbeslissende rol spelen?

  5 REACTIES

  1. De opeenvolgende kabinetten Rutte hebben alles wat in ons land nog enigszins functioneerde vernietigd; nu weer dit:
   https://tpo.nl/2019/11/11/weer-enorme-faal-om-mogelijk-onschuldigen-zwaar-bedreigd-dankzij-uitlekken-gegevens-in-strafdossier/
   Rutte III is verantwoordelijk voor de mogelijkheid tot liquidatie door de onderwereld vanwege blunders van het OM. Scoringsdrift is belangrijker dan de veiligheid van burgers.

   Moraal: werk niet mee op enige manier met het OM; horen, zien en zwijgen anders ben je je leven niet meer zeker! En de overheid weet dan van niets.

  2. Men denkt zeker dat wanneer Mark Rutte ontslagen wordt dat het beter zal worden in Nederland. Ik denk zeker niet dat het beter gaat worden. Mark heeft net zomin macht als koning Willem Alexander. Mark Rutte doet alleen wat binnen de context van het overheersende Europa mogelijk is. Denk maar aan de stikstof die wij niet meer mogen uitstoten en de 8 miljard euro per jaar die wij aan Europa moeten betalen naheffingen daar gelaten. Door al deze strenge regels wordt Nederland langzaam maar zeker naar de filistijnen geholpen, met of zonder Mark Rutte !!
   Alleen extreme partijen zoals het Forum en de PVV durven nog tegengas te geven.

  3. Natuurlijk weet hij dat er doden waren maar hij is van de vereniging van dementen en “vergeten” dus alles. Dat is het makkelijkste antwoord. Deze man is een gevaar voor de wereld met zijn liegen en bedriegen. En aangezien de rest van deze regering allemaal van die hielenlikkers zijn van rutte kan hij ongestraft doorgaan met liegen en bedriegen. Daarom is het ook zo’n overal puinhoop waar deze sukkels de “baas” over zijn. Ze zijn niet aan het regeren maar ze zijn bezig om Nederland naar de afgrond te leiden. Met hun stikstof ziekte.

   • Uit de kwestie AP23/Spijkers, zie hier onder kunnen we leren dat liegen en bedriegen door de bewindspersonen normaal is wanneer dat politiek goed uitkomt. De volksvertegenwoordiging vindt dat prima. Soldaten werden bewust de dood ingejaagd, puur voor de lol. Moord met voorbedachte rade en de media durven de overheid niet te beschuldigen van moord. De machtsverhoudingen zijn duidelijk. Moorden, puur voor de lol, is gewoon toe gestaan wanneer de overheid dat goed vindt.

  4. Een beroep op een falend geheugen is in sommige omstandigheden misschien mogelijk, maar als het om tientallen doden gaat wordt zoiets wel erg lastig. Zelfs de regeringspartijen zullen dan grote moeite hebben hem de hand boven het hoofd te houden. Hoezo, ooit gehoord van de AP23/Spijkers? Hoeveel soldaten werden er vermoord en er werd gelogen bij het leven door meerdere bewindslieden vanuit verschillende partijen in deze kwestie. De Haagse beerput ging open de immorele vuiligheid er in gedumpt en vervolgens gesloten tot zeventig jaar na het overlijden van de heer Spijkers. De media kenden hun plaats de Dienaresse Gods (hahaha) mocht niet beschuldigd worden van moord, terwijl gier puur voor de lol gemoord werd. Mag allemaal ongestraft en zoals gezegd de media kennen hun plaats, in het grote machtsspel.

  Comments are closed.