Zorg over rechtsstaat

  2
  821

  Leestijd: 1 minuten.

  Politici stellen in verkiezingsprogramma’s anti-terreur maatregelen voor die regelrecht in strijd zijn met de rechtsstaat. Tot die conclusie komt een commissie, die in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten de verkiezingsprogramma’s onder de loep nam.

  Zorgen over immigratie en angst voor terrorisme leiden tot  voorstellen die van de commissie “rood licht” krijgen, omdat die leiden tot discriminatie en rechtsongelijkheid. Zo wil bijvoorbeeld de PVV van Geert Wilders geen immigranten uit islamitische landen toelaten. Het van de PVV afgescheiden VNL wil “criminelen”met een dubbele nationaliteit denaturaliseren. Deze partijen komen er het slechtst van af in het rapport, maar ook bij anderen is er reden tot zorg. Het CDA kreeg rood vanwege een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën. De VVD wil desnoods Nederlanders die zich aansluiten bij een terroristische organisatie stateloos maken.

  De voorzitter van de commissie, professor Wouter Veraart, spreekt over een zorgwekkende ontwikkeling en stelt dat onze vrije samenleving ter discussie staat. De commissie geeft niet alleen rood licht aan voorstellen die regelrecht in strijd zijn met de rechtsstaat, maar ook oranje licht aan voorstellen die schuren aan de rechtsstaat en waar dus nauwlettend moet worden toegezien op de uitwerking. Als daarmee rekening wordt gehouden is alleen de ChristenUnie zonder zonden.

  De partijen die in de Tweede Kamer minstens twee zetels hebben zijn alle vijftien op de korrel genomen. De commissie heeft ook positief nieuws. Veel partijen willen werk maken van een betere rechtspleging voor iedereen en krijgen daarvoor “groen licht”.

  En zo krijgen we er weer een stemwijzer bij. “Per politieke partij is nu na te gaan wat de plannen kunnen betekenen voor onze rechten en vrijheden,” aldus professor Veraart.

  2 REACTIES

  1. Wat mij opvalt is dat ze wel vreselijk bezorgd zijn voor het behoud van de “rechtstaat” met het uitsluiten van een groep uit de islam.
   Maar ik hoor ze helemaal nooit over het recht op privacy die om een groep van slechts 190(?) personen van alle Nederlanders geschaad wordt.
   Ze bedoelen dus dat ze zeer bezorgd zijn over hun eigen visie rechtstaat.
   Zoiets kan je van een communistische partij zoals SP verwachten maar VVD, PVV, SGP, WNL en CDA?

  Comments are closed.