Zorg zorgt voor zorgen over koopkracht

  0
  101

  Leestijd: 1 minuten.

  Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week was hij er nog tamelijk terughoudend over, maar in het tv-programma Pauw gooide Diederik Samsom maandagavond alle schroom van zich af: het eigen risico in de gezondheidszorg moet verdwijnen. Dat kost dan wel 4 miljard euro, zei de PvdA-leider er eerlijk bij. Dat geld moet nog even ergens gevonden worden. Maar dat zou bijvoorbeeld kunnen door de zorgpremies wat extra te verhogen.

  In de miljoenennota gaat het kabinet ervan uit dat de zorgpremie volgend jaar met 3,50 euro stijgt. De fraaie koopkrachtplaatjes die het op Prinsjesdag presenteerde zijn onder meer daarop gebaseerd.

  Maar dinsdag werd bekend dat het kabinet waarschijnlijk een tikkeltje te optimistisch is geweest. Want zorgverzekeraar DSW maakte bekend dat zij haar premie met maar liefst 9,25 euro per maand moet verhogen. Volgens topman Chris Oomen is dat nodig vanwege onder meer de dure medicijnen en uitbreiding van het basispakket. Ook de slinkende reserves spelen de zorgverzekeraars parten.

  DSW is traditiegetrouw de eerste die met de nieuwe zorgpremie naar buiten komt. De andere zorgverzekeraars doen dat pas in november. Maar mocht blijken dat zij dezelfde lijn volgen als DSW dan zijn de koopkrachtcijfers van het kabinet dus op ondeugdelijke fundamenten gebouwd.

  En bovendien: als de zorgpremies zonder overheidsingrijpen al zo fors stijgen, hoe moet het dan verder met het afschaffen van het eigen risico? Samsom is de laatste tijd natuurlijk al ontzettend vaak bij Pauw geweest, maar misschien kan de kandidaat-lijsttrekker vanavond nog één keer terugkomen. Dan kan hij dat even komen uitleggen.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook