Zou Boris dan toch?

  1
  4671

  Leestijd: 2 minuten.

  Onder druk wordt alles vloeibaar en noch de Britten, noch de EU hebben enig belang bij een totale chaos die een ongeordende Brexit zou veroorzaken. En zoals goed gebruik in Europa wordt er pas echt gepraat als het water aan de lippen staat. Eind volgende week is er een EU-top en dan moeten de kaarten op tafel liggen.

  Geen deal op 19 oktober betekent voor de Britse premier Boris Johnson dat hij door het parlement gedwongen zal worden om weer uitstel aan te vragen of hij moet de greppel opzoeken waar hij liever dood gevonden wil worden in plaats van weer uitstel aan te vragen. Maar de EU heeft ook niks aan chaos, een stilvallende handel en ellenlange rijen vrachtwagens aan de grenzen.

  En dus zal het niemand verbazen dat er weer wordt gepraat. Ditmaal in geheime achterkamertjes die de beste kans op succes bieden. Boris is eerst op de thee geweest bij de Ierse premier Leo Varadkar om een oplossing te vinden voor Noord-Ierland. Dat blijft immers Brits en de Noord-Ieren willen, mede ingegeven door de roerige en bloedige geschiedenis, geen harde grens met Ierland. Maar de EU wil niet dat chloorkippen en ander spul dat we niet in de EU willen ongehinderd en ongecontroleerd de EU binnenkomt via een open grens met Noord-Ierland. De Noord-Ieren zullen dus op de één op andere manier in de douane-unie moeten blijven.

  In de deal van de voorganger van Boris, Theresa May, was uitgewerkt dat het hele Verenigd Koninkrijk in de douane-unie met de EU zou blijven zo lang er geen goede oplossing was voor Noord-Ierland. Maar gedurende die tijd zouden de handen van het VK gebonden zijn om nieuwe handelsakkoorden af te sluiten. Onverteerbaar voor Boris en daar is ook wel iets voor te zeggen. Ergens moet daar dus een middenweg komen.

  De 27 EU-lidstaten hebben na de gesprekken tussen Boris en de Ierse premier hun toponderhandelaar, de Franse ex-eurocommissaris Michel Barnier, gevraagd nieuwe geheime onderhandelingen met de Britten te beginnen. Ook de Europese president, Donald Tusk, ziet opeens lichtpuntjes. Dat was voor de effectenbeurzen vandaag al genoeg om de weg omhoog te nemen en ook het Britse pond werd sterker. De financiële wereld heeft blijkbaar aan een half woord al genoeg.

  Maar het moet eerst nog wel gebeuren. Eind volgende week moet er een akkoord liggen dat Boris het Lagerhuis kan aanbieden, waarna een ordelijke Brexit op 31 oktober aanstaande mogelijk wordt. En anders moet Boris toch op zoek naar die greppel.

  1 REACTIE

  1. De EU is ook net een zacht gekookt eitje . Kijk nu maar wat de Turken weer doen . En het enige wat de EU doet een vingertje opsteken tegen Recep Tayyip Erdoğan . Van dat mag je toch niet doen stouterd . Bij ons in de Tweede kamer durven ze ook niet op een enkeling na die DENK partij te vertellen dat we hier Nederlandse wetten en gewoontes hebben . Dus moeten we gewoon luisteren naar wat Recep Tayyip Erdoğan zijn DENK jongetjes heeft in gefluisterd. Sta niet volledig achter Boris en ook niet achter Trump . Maar zou het goed keuren als ook in de EU eens Nederland met de vuist op tafel zou slaan van geen cent meer en een veto zou uit spreken . Of laat andere landen maar zorgen dat ze net zo als Nederland pas geluk zoekers door laten naar Nederland als gelijke aantal inwoners hebben op de vierkante km .

  Comments are closed.