Zucht van verlichting in Brussel om uitslag Parijs

  1
  330

  Leestijd: 1 minuten.

  Wat zich voor de verkiezingen al aftekende is werkelijkheid geworden, Frankrijk is verdeeld tussen progressief en de angst voor nog meer buitenlanders. Die twee stromingen gaan door voor de tweede ronde op 7 mei.

  De sociaal-liberale Emmanuel Macron staat nu bovenaan in de kiezersgunst, gelijk of gevolgd door Marine Le Pen van het Front National. Macron wil Frankrijk economisch vooruit helpen, is pro-Europa en wil geen positie nemen om alle moslims te veroordelen als potentiële terroristen.

  Le Pen staat steviger wat betreft de aversie tegen alles wat niet autochtoon Frans is en ze is tegen de EU. Wat dat betreft kan men in Brussel nu al gerust adem halen, de gevreesde “Frexit” na de Brexit zit er niet in. Ook al wordt Le Pen overwinnaar, dan nog heeft ze beloofd om zo ver te kunnen komen dat het Franse volk uiteindelijk in een referendum mag stemmen of het uit de EU wil. Dat is een kansloze missie, de meeste Fransen willen in de EU blijven en alle boeren zouden niet weten wat ze moesten zonder de EU-subsidies.

  De aanslag in Parijs vlak voor de verkiezingen heeft Le Pen in de kaart gespeeld, maar niet de overwinning bezorgd. De andere potentiële kandidaat op rechts, de Republikein Francois Fillon verbruide het door de zweem van corruptie rond zich te krijgen omdat hij vrouw en dochters op de politieke loonlijst had zonder dat ze werkzaamheden verrichtten. De in de tijd verdwaalde communist Mélanchon haalde het evenmin, blijkbaar geloven de Fransen ook niet dat zijn mooie sociale beloftes zijn te financieren.

  De eerste ronde is geweest en dat was een beetje droogzwemmen, de Fransen hebben hun wensen kenbaar gemaakt en die lopen dus redelijk uiteen. Maar het is droogzwemmen, op 7 mei wordt het serieus en alle peilingen wijzen uit dat Macron het gaat winnen. Daarmee is een Frexit van de baan en heeft het Franse volk zich uiteindelijk niet bang laten maken. Daarmee smaken de extremistische moslims niet het genoegen dat hun acties succes hebben om hele bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. Met de ontwikkelingen in Duitsland wat betreft extreemrechts en de Fransen die nu toch ook binnen boord blijven, is de Europese as voorlopig weer even gered.

  1 REACTIE

  1. Fillon had last van ‘een zweem van corruptie…’. Neem me niet kwalijk maar als je je dochter en echtgenote op de loonlijst zet en dan ook nog voor werk dat niet werd uitgevoerd, gaat dit toch wel wat verder dan een ‘zweem van corruptie’?
   Het valt mij op dat de huidige politiek, ook bij ons, onderhavig is aan een moreel verval. Ook de VVD werd geteisterd door schandalen maar werd toch de overwinnaar in ons land. Nemen we het niet zo nauw meer met het recht? Glijden we massaal af naar bananenrepubliek en hebben we het niet eens meer in de gaten? Omdat we er gewend aan raken misschien?
   Wie is het met me eens dat een politieke partij moet streven naar absoluut correct gedrag en pure integriteit? Bij ons zijn er gelukkig nog wel partijen waarbij bijna geen schandalen spelen, zoals bij de SP, D66 en PvdD.

  Comments are closed.