Zuidelijk temperament

  0
  306

  Leestijd: 1 minuten.

  De temperatuur loopt op, de leider van de EVP-fractie in de Tweede Kamer, Manfred Weber, vindt dat Jeroen Dijsselboem moet opstappen als voorzitter van de Eurogroep. Onder de brief waarin hij dat schrijft aan de Nederlandse minister staan de namen van zeventig Europarlementariërs, het behoeft geen verwondering dat dat vooral “zuidelijken” zijn.

  Het zou in feite gaan om een initiatief van Esteban Gonzalez Pons, de leider van de Spanjaarden in de christen-democratische EVP-fractie. Het gaat allemaal om de uitspraak van Dijsselbloem in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, daarin suggereerde hij dat sommige zuidelijke eurolanden niet al te zeer hun best hadden gedaan om zelf orde op zaken te stellen in de wetenschap dat de miljarden van de overige eurolanden klaar lagen. “Ik kan ook niet eerst mijn geld uitgeven aan drank en vrouwen en dan aankloppen om hulp,” was het gewraakte citaat. Dijsselbloem blijkt wel een gevoelige snaar te hebben geraakt, want de commotie was meteen al groot en wordt steeds groter. De zuidelijke landen weten ook dat de PvdA de verkiezingen heeft verloren en dat Dijsselbloem op de wip zit. De uitgelezen kans om een minister van een zuidelijk land aan het hoofd van de Eurogroep te krijgen. Natuurlijk kunnen de teugels dan wat losser.

  “De EU bestaat niet alleen uit regels, maar ook uit gemeenschappelijke waarden als gelijkwaardigheid en respect. Respect voor die waarden is de eerste plicht van iedere Europese burger,” aldus de brief.  Ook al gaat Dijsselbloem nog een keer door het stof, hij moet volgens de Europarlementariërs weg. Nou gaan die daar niet over, maar de regeringsleiders wel. Demissionair premier Rutte moet zijn charmes maar weer eens in de strijd werpen om de Portugezen en de Spanjaarden te bedaren, maar de beste optie lijkt dat Dijsselbloem zijn termijn tot volgend jaar uitdient, een vervolg of benoeming tot vaste voorzitter lijkt een gepasseerd station.