Zure regen van kritiek in stikstofdebat

  6
  542

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kabinet kreeg donderdag een zure regen van kritiek van links en van rechts over zich uitgestort op de aanpak van de stikstofcrisis. Premier Mark Rutte kreeg van de hele oppositie het verwijt dat hij te laat de regie in handen nam waardoor maatregelen te lang uitblijven.

  Het debat ging om het noodverband dat de regering aanlegt om op korte termijn de aanleg van wegen en de bouw van huizen mogelijk te maken. Dat gaat om minder dan één procent van het stikstofprobleem. De echte maatregelen moeten nog komen, maar het debat was daarom niet minder fel.

  Het leidde zelfs tot (weer) een kansloze een motie van wantrouwen tegen het kabinet van Geert Wilders (PVV). Die kreeg alleen steun van het FvD van Thierry Baudet. Beiden hadden dermate grote woorden gebruikt, dat ze moeilijk anders konden.

  “Hoogverraad aan de automobilist”, zei Geert Wilders over de maatregel om de maximumsnelheid van automobilisten omlaag te brengen van 130 naar 100 kilometer per uur. Volgens hem en volgens Thierry Baudet van het FvD is er helemaal geen stikstofprobleem. Beiden verwezen naar rapporten waarin zou staan dat de luchtkwaliteit in Nederland steeds beter wordt. Wilders en Baudet namen de VVD onder vuur. Volgens Wilders is de vrroemvrroem-partij een bakfietspartij geworden. Baudet feliciteerde Jesse Klaver van GroenLinks omdat het kabinet het beleid van zijn partij zou uitvoeren.

  Jesse Klaver sprak op zijn beurt over een “regelrechte aanval op de natuur”, omdat het kabinet bereid is om natuurgebied op te offeren om uit de stikstofcrisis te komen. Hij voerde een fel debat met Tjeerd de Groot van D66, die als woordvoerder van een regeringspartij verdedigde dat “in het uiterste geval” de bescherming van een natuurgebied wordt geschrapt, mits daar elders een verbetering van de natuur tegenover staat, en de natuur er “per saldo” beter door wordt.

  William Moorlag van de PvdA wees erop dat volgens de rekenmeesters van het RIVM het noodpakket niet toereikend is om de woningbouw in het westen van het land aan te pakken, terwijl juist daar de woningnood het hoogst is.

  Mark Rutte verdedigde zich door te zeggen dat het kabinet na de uitspraak van de Raad van State in mei de commissie Remkes heeft ingesteld, en dat na het advies van de commissie Remkes, in september, het kabinet begin oktober kwam met een beleidsbrief. De coalitie had er geen problemen mee. Na een debat van meer dan zeven uur is nu het wachten op een nieuwe set van maatregelen, waarmee het kabinet over een maand komt.

  Volgens Tjeerd de Groot van D66 was dit debat slechts het voorproefje van een menu van zeven gangen, maar voor de oppositie smaakt dat niet naar meer.

  6 REACTIES

  1. Ik geloof helemaal niets van dat stikstofverhaal
   Puur bedrog. Allemaal bedoeld om geld te genereren. Daar is het Rutte om te doen. De meeste wetenschappers weten niet wat het effect van de mens op het klimaat is. Dat hebben ze ook in de rapporten toegegeven, maar een kleine groep is aan de haal gegaan met de data. Gevolg: de hele economie klapt in elkaar. Na de stikstofonzin krijgen we weer iets anders. Ler maar op. Ze zouden de immigratie moeten tegenhouden.

  2. Geert, 100 km/uur is nog steeds behoorlijk snel. Treinen gaan sneller, dus neem de trein?
   Anton, volkomen gelijk.
   Mensen, relax een beetje, muziekje in de auto, weg van moeder de vrouw. Of vader, de man :). Geniet!
   Geschreeuw ondat we binnen in onze onderbroek rond willen lopen terwijl het buiten -5 C is, en buiten 150 willen rijden. Trek binnen een trui aan en buiten geniet van de natuur om je heen.

  3. Hendrie,
   Je verwijst mij naar een site waar twee charlatans aan het woord zijn . Beiden zijn geen klimaatwetenschappers. Eén ervan ken ik goed , een wetenschapsjournalist,die voortdurend komt met hetzelfde verhaal over computermodellen die niet deugen. Een zeer aanvechtbaar verhaal. Als niet wetenschapper kun je alleen maar geloven wat hij beweert. Daarnaast is er een uitgebreid netwerk aan klimaatwetenschappers, van Australië tot Canada , die over het klimaat tot overeenkomstige conclusies komen. Voorspellingen van deze wetenschappers komen helaas uit: overstromingen door extreme regenval, naast gebieden die juist weer last hebben van extreme droogte, en smeltende ijskappen op de Noordpool. Helaas wordt het klimaatakkoord gezien als een links bedrog en zwendel. Gelukkig zijn mensen die dit beamen een minderheid.
   Conclusie: door blinde haat tegen links wordt de groots mogelijke onzin verteld.
   Geheimpje, niet verder vertellen: de natuur en het klimaat zijn nog links nog rechts.

   • Ik denk dat u bedoelt: noch… noch
    Nu moet ik nog even tien woorden volmaken
    En voor die wetenschapsjournalist heb ik veel respect.

  4. Ik ben zo blij in Nederland te wonen. Hoe onze volksvertegenwoordiger elkaar hevig bestrijdend ons, het volk dienen. Dat ik dat toch allemaal mee mag maken. Al die echte knokkers die hun partij belang aan kant schuiven om het Volk&Vaderland te redden. De partij van de VroemVroemDemocratie bijna huilend bekend maakt dat het haar gelukt is over haar eigen schaduw heen te springen. En Baudet die dankzij zeer deskundig onderzoek ontdekt heeft dat er niets aan de hand is en dat onderzoek is zo goed wetenschappelijk onderbouwd dat het werkelijk voor mij onbegrijpelijk is dat de snelheid niet van 130 naar 150 verhoogd is in plaats van verlaagd van 130 nar 100. Hier is sprake van hoogverraad aan de automobilist. Ik vind dat alle VVD’s onmiddellijk gevangen genomen moeten worden op beschuldiging van hoogverraad. En dat GroteSterkeLeider van de partij Wilders benoemd wordt tot opperrechter en de messias van het Nederlandse volk.

  Comments are closed.