Zwartboek in de maak over langstudeerboete, meldpunt geopend

  0
  32

  Leestijd: 1 minuten.

  Drie studentenorganisaties hebben samen een informatie- en meldpunt voor studenten gelanceerd over de langstudeerboete. Het meldpunt komt er omdat bij studenten nog veel onduidelijkheid heerst over de boete. De klachten worden gebundeld en als een ‘zwartboek’ aangeboden aan de minister van Onderwijs.

  Het meldpunt is een initiatief van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), zo melden de organisaties vandaag.

  Zij willen met het informatiepunt zoveel mogelijk onduidelijkheid over de langstudeerboete wegnemen. Nu het nieuwe collegejaar is aangebroken zijn daarmee ook de eerste betalers van de langstudeerboete een feit. Meer dan 60.000 studenten die dit bij de start van hun studie niet hebben kunnen voorzien, ontvangen dit jaar een boete van meer dan 3.000 euro.

  De studentenorganisaties noemen de invoering van de boete onredelijk en ze vinden dat deze onzorgvuldig is ingevoerd. Veel studenten weten niet meer waar ze aan toe zijn omdat de Kamer twee weken geleden plots bijeen kwam in een poging de langstudeerboete van tafel te halen, maar dat bleek toch niet te lukken.

  Door een gerechtelijke uitspraak op 11 juli is inmiddels geregeld dat een klein groepje deeltijdstudenten een uitzonderingspositie krijgen. Maar toch blijkt er nog veel onduidelijkheid te heersen onder studenten. Dagelijks ontvangen de studentenorganisaties vragen en klachten van studenten.

  Problemen

  Het gaat om de  site langstudeerboete.nu, waarmee de drie organisaties in kaart brengen welke problemen de langstudeerboete oplevert. De bedoeling is dat alle vragen, klachten en bezwaren zoveel mogelijk op een centraal punt worden verzameld.

  Verder maken de ingediende klachten en vragen concreet hoeveel oneerlijkheid en onrust de langstudeerboete teweeg brengt, schrijven de studentenorganisaties. De klachten worden gebundeld in een ‘zwartboek’ dat aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt aangeboden, Marja van Bijsterveldt.

  De website dient ook als steunpunt. Het Landelijk Studentenrechtsbureau (LSR) biedt hulp bij het indienen van een bezwaarschrift tegen de beschikking collegegeld.

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook