zzp-wet op lange baan

  0
  137

  Leestijd: 2 minuten.

  Globalisering, flexibilisering, het zijn de sleutelwoorden voor de toekomst. Banen voor het leven bestaan niet meer, werkgevers moeten snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. ‘Hire & Fire’ (Neem aan en ontsla) was al lang gemeengoed in de Verenigde Staten, inmiddels worden in Europa ook de heilige huisjes rond ontslagbescherming geslecht.

  Goed nieuws voor de werkgevers, die daardoor minder angst hoeven te hebben dat ze niet meer van een werknemer af komen in slechte tijden of als die niet voldoet. Een klein zij-effect is dat er een heel leger consumenten ontstaat dat beroofd van zekerheden de hand op de knip houdt, waardoor de vraagkant in de economie minder wordt bediend. Dat is dan weer minder leuk voor het bedrijfsleven, maar ‘collateral damage’ in het grotere geheel.

  De sluis is nu eenmaal opengezet en een weg terug is er niet meer. Werkgelegenheid slaat daar neer waar het werk het goedkoopst gedaan kan worden, werknemers ontdekten dat ze zich als individu (al of niet tijdelijk) konden verhuren voor bepaalde werkzaamheden of opdrachten. De Zelfstandige Zonder Personeel was geboren, de flexibele invulling voor de werkgever. Klussen worden gedaan, maar hij zit nergens aan vast. Er werd werk gedaan dat anders was blijven liggen of over de grens verdwenen, mensen die anders op een uitkering zouden zijn aangewezen hadden werk.

  Met pensioenvoorziening, bescherming bij ongevallen en dergelijke zat het allemaal niet helemaal snor, maar er ontstond tenminste nieuwe werkgelegenheid. Halleluja zou het kabinet moeten denken. Maar nee, staatssecretaris Wiebes van Financiën hief het vingertje, via zzp-constructies zouden in feite reguliere arbeidsverhoudingen ontstaan en dat zou niet de bedoeling zijn. Een nieuwe wet die per 1 mei aanstaande van kracht had moeten worden moest een eind maken aan de vrijwaring van werkgevers van werkgevers voor schijnconstructies met zzp-ers. Hierdoor zou de schatkist er bij inschieten. Onder de werkgevers c.q. opdrachtgevers ontstond grote onrust, ze vreesden naheffingen en boetes als ze niet spijkerhard konden vastleggen dat er sprake van een zeer incidenteel en tijdelijk dienstverband. Immers, als een zzp-er in feite een reguliere baan vervulde, dreigde de boete.

  Nederland kent inmiddels ruim een miljoen zzp-ers en die dreigden het kind van de rekening te worden. werkgevers verbraken de tijdelijke contracten op grote schaal. Werkgevers dreigden de klok terug te moeten zetten en trokken vandaag aan de bel, deze wetgeving deugde niet.

  Staatssecretaris Wiebes haalde bakzeil en de gewraakte zzp-wet wordt nu opgeschort tot januari 2018, na de verkiezingen en dus vermoedelijk tot in de eeuwigheid. Maar inmiddels heeft de onzekerheid zijn werk gedaan wat betreft het werk, inkomen en bestaanszekerheid. Dat is dus schadelijk voor de economie, waar in tijden dat we nog steeds uit de recessie kruipen werk absoluut de boventoon moet voeren en waar alles aan ondergeschikt moet worden gemaakt. Geen beste beurt voor het kabinet en na alle missers rond de ontslagvergoedingen voor medewerkers van de belastingdienst zelf is het ook geen beste beurt voor staatssecretaris Wiebes die te lang te veel onzekerheid boven de markt heeft laten hangen en pas op het laatste moment de bocht terug nam.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook